Reperul
Administratie Economic Eveniment Galati Galati Politic

Primăria, dată în judecată de firma care a început studiul de fezabilitate pentru tunelul pe sub Dunăre

* Firma semnase un contract cu Primăria Galaţi în vremea fostului edil, Marius Stan, contract denunţat de municipalitate după sosirea lui Ionuţ Pucheanu la Primărie *

Primăria Galați a fost dată în judecată de consorțiul internațional de firme care câștigase licitația legată de realizarea fazelor premergătoare construcției tunelului pe sub Dunăre, proiect al fostului edil, Marius Stan. Tunelul rutier trebuia să lege Galațiul de localitatea tulceană I. C. Brătianu.

Actuala conducere a municipalității gălățene, care a și reziliat unilateral contractul, nu a plătit consorțiului banii datorați lucrărilor efectuate în prima fază. Actualul primar susține că nu poate plăti lucrări efectuate în alt județ. În plus, studiile prezentate de consorțiu sunt incomplete, nu au fost făcute foraje și în albia Dunării,  iar faptul că DNA a ridicat toate actele legate de acest proiect ridică un semn de întrebare. Nici faptul că Guvernul a ales să finanțeze podul peste Dunăre și nu tunelul nu a ajutat.

„Preţ de aproape un an de zile a mai fost purtată o oarecare corespondenţă cu compania care a câştigat licitaţia. Am aflat de pe portalul Ministerul Public că suntem daţi în judecată pentru a-şi recupera sumele din prima parte de livrabile pe care pretind că le-ar fi adus aici, la noi, la Primărie. Rămâne de văzut instanţa ce va spune. Noi am primit doar o parte din livrabile, pe care le-am refuzat la momentul respectiv, trebuia achitată o sumă de aproximativ 500.000 de euro, prima parte a contractului. Pretind dumnealor că au făcut şi nişte studii geo, trei pe un mal şi trei sondaje pe celălalt mal şi pentru toată această chestie ar fi trebuit să plătim 500.000 de euro. Varianta de trecere era varianta a patra, mai exact cea aproape de Zona Liberă şi Parcul Industrial. Aceea era zona aleasă de dumnealor. Când au făcut forajele, cu cine, acum iertaţi-mă, din discuţiile pe care le-am avut şi cu alţi specialişti în foraje, ar fi trebuit făcute foraje şi pe fundul Dunării. Mi-au spus că au mers pe o deducţie logică prin care, dacă au găsit sol pretabil pe un mal şi pe celălalt, înseamnă că este şi pe fundul Dunării. Cam acesta este răspunsul pe care l-am primit la momentul respectiv, când am întrebat de ce nu s-a făcut şi pe fundul Dunării, aşa cum mi se pare că ar fi fost normal, dar nu sunt un specialist în domeniul forajelor şi al construcţiilor, prin urmare nu voi opina. Nici un ban nu a fost plătit până în momentul de faţă. La momentul respectiv au înţeles şi dumnealor şi au părut că se liniştesc în momentul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a ridicat toate actele legat de acest studiu”, a precizat Ionuţ Pucheanu, primarul Galaţiului, care a mai spus că, de fapt, consideră tardivă această cerere de chemare în judecată.

Fostul edil, Marius Stan, consideră îndreptățit modul în care a acționat consorțiul de firme. În plus, decizia de a nu se continua proiectul i se pare incorect luată și motivată politic. „Mi se pare un demers normal şi firesc atâta timp cât a fost semnat un contract, un contract care a fost semnat cu acordul părţilor, un contract care spunea în esenţă sau, mă rog, prevedea în esenţă realizarea poate a celui mai mare proiect de infrastructură din istoria cel puţin post decembristă a Galaţiului. Un proiect de care aveam nevoie, un proiect pe care mulţi l-au luat dus în derizoriu la început, dar care pe măsură ce a căpătat după muncă asiduă, de mai bine de doi ani de zile, se pare că unii s-au speriat de acest proiect văzând că poate fi chiar realizat şi, subliniez şi pentru dumneavoastră, un proiect care se făcea, aşa era preconizat, doar din bani privaţi. Primăria plătea atât, doar studiul de fezabilitate. Realizarea studiului de fezabilitate nu însemna că cei care au câştigat licitaţia şi-au terminat treaba, ci erau obligaţi să vină mai departe şi cu cei care trebuiau să construiască proiectul şi să finalizeze proiectul pe bani proprii, în urma unei concesiuni de lucrări. Cei responsabili din zonă, mă refer strict la factorul politic, s-au speriat că dispare acea oportunitate a desfiinţării sau punerii în dificultate a arhaicului bac. Demersul celor de la Louis Berger, consorţiul care a câştigat licitaţia, demonstrează încă o dată că oamenii au venit cu gânduri serioase, să facă un proiect, nu numai să se joace de-a semnat contractele, dar aşa, incredibil, se lovesc de opoziţia celor trebuie să plătească pentru prima fază a lucrărilor. Nu avem de ce să fim chemaţi  la DNA, e o procedură absolut legală”, a precizat Marius Stan, fostul edil al Galaţiului.

Rămâne de văzut ce decizie va lua instanţa.

Postări asemănătoare

Intervenție dificilă în cușca unui tigru la Zoo Galați

Se vor relua alegerile la Universitatea „Dunărea de Jos”

Reperul

Festivalul Danube Rock Sounds, la Galați

Reperul