Primăria nu a dat nici un leu pentru tunelul pe sub Dunăre. Şi nici nu pare dornică să facă o plată

* Primarul spune că se poartă discuţii legate de însăşi „oportunitatea continuării acestui proiect” *

Primăria municipiului Galaţi nu i-a plătit nici un leu firmei Louis Berger, cea cu care fostul edil, Marius Stan, a semnat un contract pentru studiul de fezabilitate, proiectarea şi găsirea unui investitor pentru finanţarea construcţiei tunelului pe sub Dunăre. Declaraţia a fost făcută chiar de actualul primar, Ionuţ Pucheanu.

“Avem discuţii vizavi de oportunitatea continuării acestui proiect, căci, din punctul meu de vedere, suntem în situaţia în care nu voi accepta să plătim nici o sumă de bani atât timp cât lucrările sunt făcute în alt UAT (unitate administrativ-teritorială, n.r.) decât Galaţi, nu avem temei legal de a plăti foraje făcute pe teritoriul judeţului Tulcea. Banii erau alocaţi de la bugetul local şi nu avem cum să-i pierdem, în cel mai rău caz ajungem să ne judecăm, căci acordul între Consiliul Local, Primărie şi o entitate privată nu poate excede cadrului legal naţional, deci două părţi nu se pot înţelege altfel decât prevede legea. Nu este vorba de firmă, în sine, ci de legalitatea sau ilegalitatea acestui proiect. Firma nu a deschis proces împotriva Primăriei Galaţi, avem discuţii, ultima am avut-o acum două săptămâni, când am încercat să ajungem la un numitor comun, dar nu am ajuns, pentru că nici ei nu pot veni cu un argument legal  şi solid care să stea în picioare decât acela că «avem contract» cu ei…  dar nu e de ajuns”, a spus primarul Ionuţ Pucheanu.

Louis Berger a semnat, în noiembrie 2015, cu Primăria Galaţi, un proiect în valoare totală de 11,6 milioane de lei fără TVA (conform SEAP) pentru “Servicii de asistenţă şi consultanţă tehnică, economico-financiară şi juridică, pentru pregătirea şi derularea procedurii de atribuire a contractului de finanţare cu implicarea sectorului privat şi/sau a fondurilor europene pentru proiectul Tuneluri rutiere subtraversare Dunăre Galaţi-Brătianu”. Totodată, la începutul lui 2016, Consiliul Local Galați a aprobat alocarea a 2,5 milioane de lei (prima tranșă din totalul valorii proiectului), bani pentru realizarea studiului de oportunitate, a studiilor geo, a unui studiu de trafic și pentru reactualizarea studiului de prefezabilitate pentru proiectul tunelului pe sub Dunăre.

Conform fostei administraţii locale, plata către către firmă urma să fie făcută în trei etape: 20% din suma totală după ce va realiza studiile de oportunitate, de trafic, geo şi de prefezabilitate, care vor spune dacă realizarea unui tunel pe sub Dunăre este sau nu un proiect fiabil; 30% din sumă după ce firma va realiza studiul de fezabilitate; 50% din sumă după ce firma va aduce şi un investitor/dezvoltator care va semna cu administraţia locală un contract pentru finanţarea construcţiei tunelului pe sub Dunăre.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati