Primarul expune în detaliu condiţiile de acordare a ajutorului de 3.000 de lei pentru încălzirea locuinţei

* Edilul-şef a vorbit despre principalele criterii de eligibilitate – datorii şi venituri – şi alte aspecte *

calorgalInvitat, miercuri seară, la emisiunea „Deschide Lumea” de la Realitatea TV Galaţi-Brăila, primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a vorbit pe larg despre ajutorul de 3.000 de lei pe care gălăţenii îl vor putea solicita şi încasa după Paşte, ca urmare a hotărârii luate miercuri de plenul Consiliului Local de a sista pe termen nelimitat serviciul local de termoficare. „După Paşte vor putea să-şi depună dosarele la punctele pe care Primăria le va deschide pentru primirea acestor dosare şi verificarea lor. Într-adevăr, suma astăzi a fost una mărită – am plecat de la 2.700 şi am ajuns la 3.000 de lei de apartament, evident putând beneficia de această sumă doar dacă întruneşti nişte condiţii pe de o parte de bun-simţ, pe de altă parte logice şi legale”, a declarat edilul-şef.

Prima condiţie este cea a datoriilor la bugetul local şi la asociaţia de proprietari sau de locatari din care solicitanţii fac parte. „În primul rând, pentru a beneficia, trebuie să nu ai datorii la asociaţie şi la bugetul local. Consilierii locali au spus că sunt oameni care au preluat datorii (la întreţinere – n.r.) de la alţii, omul acela de ce să sufere? O părere pertinentă şi am acceptat amendamentul. Prin urmare, toţi cei cu datorii sub 3.000 de lei – cuantumul subvenţiei de la Primărie – care îşi vor putea lua un angajament de plată că în 12 luni vor achita această sumă de 3.000 de lei şi vor putea face dovada că au veniturile necesare de a putea achita această sumă, însemnând cam 250 de lei pe lună, cu siguranţă se vor califica şi ei. (…) Dacă nu [vor achita], ne vom vedea în postura de a-i da în judecată şi a veni cu executorii peste dumnealor”, a explicat primarul Ionuţ Pucheanu în emisiunea „Deschide Lumea”.

Edilul-şef a expus şi condiţiile de venit. „Vor trebui să depună la dosar adeverinţe de venit prin care să demonstreze că acolo unde e vorba de persoană singură într-un apartament, respectiva sumă pe care o încasează lunar să nu depăşească 2.500 de lei. Dacă depăşeşte 2.500 de lei, deja se consideră că, în principiu, ai avea posibilităţi de a te îngriji să-ţi pui o centrală. Pentru două persoane, cuantumul este de 2.000 de lei pe membru de familie, pentru trei membri de familie – 1.750 de lei pe membru de familie, iar de la patru în sus – venitul minim garantat, 1.450”, a declarat edilul-şef.

Situaţii speciale: cei care sunt debranşaţi şi cei care au centrală

Există cel puţin două situaţii speciale, care vor fi tratate ca atare de municipalitate. În primul rând este vorba de gălăţenii care s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire înainte de hotărârea Consiliului Local de a-l opri permanent şi de a-i sprijini pe consumatori să-şi instaleze alte sisteme de încălzire. „În primă fază am spus să fi fost branşaţi la momentul luării deciziei. Au venit consilierii locali din nou, pe bună dreptate, şi am acceptat şi acest amendament. (…) Pentru oamenii aceştia care nu au datorii, dar care s-au debranşat, se vor face anchete sociale pentru fiecare om în parte. (…) Cazurile vor fi analizate de o comisie separată pentru a vedea care au fost motivele şi, dacă le asigurăm un sistem de încălzire, [dacă] îşi permit să îl plătească, pentru că am putea fi în faţa unor bani aruncaţi degeaba pe geam”, a declarat Ionuţ Pucheanu la Realitatea TV Galaţi-Brăila.

Cealaltă situaţie specială este cea a solicitanţilor de ajutor care vor fi descoperiţi că au deja centrală termică. Primăria va verifica nominal la ENGIE dacă solicitanţii figurează în evidenţele companiei ca având flacără sau arzător pentru centrală, iar cei care au aşa ceva vor fi descalificaţi automat. „Dacă se va întoarce «Da, domnule, Gigel are deja centrală», atunci nu te vei califica pentru a lua bani de la Primărie. Dacă se va întoarce că nu ai centrală, atunci îndeplineşti încă o condiţie prin care poţi beneficia de această sumă”, a afirmat primarul Ionuţ Pucheanu.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati