Pucheanu despre Panaitescu: Prefect penelist, cu blană de technocrat

* Primarul municipiului Galaţi răspunde astfel iniţiativei prefectului de a ataca în contencios administrativ Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a decis suspendarea pe termen nelimitat a furnizării de apă caldă şi căldură către populaţie *

Atac în instanţă şi contre politice după decizia autorităţilor locale gălăţene de a suspenda pe termen nelimitat, de la 1 mai, furnizarea agentului termic în sistem centralizat. Asta deoarece pierderile care erau acoperite de Primărie din bani ce ar fi putut fi folosiţi pentru alte proiecte depăşeau 50 de milioane de lei anual. Pentru gălăţenii săraci s-a dat o altă decizie, de a fi ajutaţi cu 3.000 de lei ca să îşi monteze un sistem alternativ individual termic. Prefectura Galaţi a atacat, însă, ieri în instanţa de centencios administrativ decizia de suspendare a furnizării agentului termic. Reacţia primarului Ionuţ Pucheanu, un susţinător al închiderii sistemului centralizat din cauza pierderilor, nu s-a lăsat aşteptată, luarea de cuvânt ajungând la atacuri politice.

Primarul Ionuţ Pucheanu acuză prefectul că a luat decizii pripite şi că se opune închiderii unui sistem care are mari pierderi. De asemenea, îl acuză pe prefect şi că ar avea interese politice şi că nu se gândeşte în primul rând la gălăţeni. “Cred că dacă domnul prefect avea ceva de spus legat de această hotârăre , 157 (n.r. privind suspendarea sistemului termic centralizat), avea posibilitatea ca timp de 10 zile să ne fi chemat la o discuţie. Din păcate, a ales instanţa. Mai mult de atât, ne aruncă aşa, nu pe noi, că noi mergem înainte, dar populaţia care citeşte şi vede o astfel de atitudine, cred că e puţin aruncată într-un mic haos. Dumnealui vorbeşte extrem de lejer de ceea ce înseamnă termie la Galaţi, în condiţiile în care priveşti lucrurile de pe o vilă de pe Arcaşilor, de la căldură. Din păcate, domnul prefect se erijează în ales local. Am înţeles, şi-o fi dorit omul să candideze pe vreun post, dar nu a avut şansă. Şi atunci acest prefect penelist, dar cu o blană trasă deasupra de technocrat, se erijează în consilier local sau, mai mult decât atât, în instanţă supremă a consilierilor locali. Din păcate, eu în momentul de faţă nu ştiu pe cine reprezintă domnul prefect. Mă întreb dacă nu are o agendă personală sau reprezintă trâmbiţa vreunor birocraţi din Prefectură care, acum câţiva ani, au avut ocazia de a demonstra, având chiar funcţii de conducere în Apaterm, ce pot. Nu au făcut nimic. Ceea ce face în momentul de faţă domnul prefect ne costă pe noi, bugetul local şi pe gălăţeni, milioane de euro. Milioane ce nu se vor regăsi de nici un fel în proiecte de dezvoltare a Galaţiului. Decizia şi hotărârile pripite ale domnului prefect ne aruncă în urmă”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul nu s-a ferit să spună că prefectul „ar trebui să ne lase” şi că i-a reamintit premierului Grindeanu despre nemulţumirile legate de prestaţia prefectului, asta chiar dacă, legal, nu are nici un drept.

Primarul a precizat clar că alocarea de subvenţii gălăţenilor care vor să iasă din sistemul centralizat va continua, chiar dacă va fi nevoie să meargă prin cartiere să lămurească oamenii, şi aşteaptă să vadă ce decizie va da instanţa. Deocamdată, doar 847 de gălăţeni au depus dosarele pentru a primi suvenţia. Luni a avut loc o discuţie la Ministerul Energiei la care a participat primarul şi reprezentantul Electrocentrale, în care s-a ajuns la concluzia că se va monitoriza cam o lună şi jumătate – două reacţia gălăţenilor vizazi de suspendarea sistemului centralizat şi se va lua atunci o altă decizie, dacă se va impune.

În 2011, cam 80.000 de apartamente erau branşate la sistemul centralizat în Galaţi. Serviciile erau discontinue din cauza neplăţii la zi a întreţinerii şi, unul câte unul, gălăţenii îşi montau centrale. Acum, doar 35.000 de apartamente mai sunt branşate, iar dintre acestea circa 25.000 ar fi locuite.

Numai anul trecut, pentru a se da agent termic, Primăria Galaţi a dat subvenţii de circa 50 de milioane de lei, iar doar pentru luna aprilie 2016 pierderile sistemului, plătite tot de Primărie, erau undeva la trei milioane de lei. De aceea, în Consiliul Local s-au dat două decizii, una de suspendare pe termen nelimitat a furnizării de agent termic către populaţie şi alta de oferire a unui ajutor de 3.000 de lei celor cu venituri mici pentru montarea de sisteme alternative de încălzire.

Prefectul a atacat în instanţa decizia de a se suspenda serviciul public de furnizare, dar nu şi pe aceea legată de alocarea de subvenţii celor care vor să plece din sistemul centralizat, a precizat vineri Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, care a şi spus că Prefectura nu comentează declaraţiile făcute de primarul Pucheanu vineri.

Părerea gălăţenilor este împărţită. Unii cred că prea puţini se vor încadra în condiţiile necesare primirii subvenţiei, dar nu îşi permit alt sistem deoarece au rate sau alte cheltuieli. Decizia Primăriei i-a luat cam pe nepregătite. Alţii deja au semnat contracte pentru a-şi pune centrală, dar s-au împrumutat la stat. În schimb, unii cred că vor cam sta în frig deoarece nu cred că un boiler şi un calorifer electric, pe care şi le-ar permite, nu i-ar ajuta să treacă iarna… iar alţii nu au nici atât. Rămâne de văzut ce va decide instanţa.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati