UPDATE 2: Electrocentrale este pregătită să reia producţia de agent termic, dar vrea banii în avans

UPDATE 2 – Folosind pagina de socializare, administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, a transmis, public: “Am luat la cunoştinţă din presa locală de faptul că domnul primar Ionuţ Pucheanu a solicitat distribuitorului local al agentului termic, Calorgal SA, să facă toate diligenţele necesare pentru reluarea furnizării apei calde menajere în municipiul Galaţi. Faţă de acest demers, facem următoarele precizări: 1. Până la acest moment, societatea Electrocentrale Galaţi S.A. nu a primit nicio solicitare oficială în acest sens, nici de la reprezentanţii municipalităţii şi nici de la distribuitorul local; 2. Societatea noastră are concepută şi aprobată o strategie de funcţionare pentru regimul de vară 2017, pe baza căreia am funcţionat şi în perioada lunii aprilie 2017 până la decizia Consiliului Local nr. 157/12.04.2017 de suspendare a serviciului de alimentare cu agent termic la nivelul municipiului Galaţi începând cu data de 1 mai 2017, strategie care are la bază folosirea ca şi combustibil a aburului industrial furnizat de către Arcelor Mittal SA. Această soluţie este aprobată de către creditorii societăţii, o susţinem în continuare şi confirmăm faptul că o putem implementa pe tot parcursul sezonului de vară 2017, în condiţiile deja cunoscute”.
După cum se poate lesne bănui, “condiţiile deja cunoscute” la care face referire Sinan Mustafa se referă exact la acele aspecte pe care primarul Ionuţ Pucheanu le-a adus, printre altele, drept argumente atunci când a cerut suspendarea livrării agentului termic în municipiul Galaţi: plata (de către Primărie) anticipată a facturilor, pierderile enorme din reţea pe care tot Primăria trebuie să le acopere şi faptul că Electrocentrale poate produce (având în vedere actualele capacităţi de producţie) apă caldă menajeră, dar nu pentru nevoile reale ale populaţiei, ci o cantitate mult mai mare, pe care tot municipalitatea ar trebui să o plătească din bani publici.
Cum toate aceste condiţii au fost deja înfierate de către primarul Ionuţ Pucheanu, care spunea că nu mai acceptă să risipească banul public pe aşa ceva, există serioase dubii că edilul îşi va schimba acum atitudinea cu 180 de grade şi le va accepta. Cu alte cuvinte, există posibilitatea ca Primăria Galaţi să revină în spaţiul public, zilele următoare, cu precizări potrivit cărora nu poate da curs condiţiilor CET, motiv pentru care tot iureşul iscat astăzi în legătură cu apa caldă menajeră să se dovedească a fi fost doar o mişcare tactică şi de imagine a Primăriei Galaţi, menită să o ajute în procesul din instanţă deschis de prefectul Gabriel Panaitescu.

UPDATE 1 – Ca urmare a solicitării primite din partea Primăriei Galaţi, SC Calorgal a solicitat, la rândul său, către SC Electrocentrale, pornirea instalaţiilor de producere a agentului termic. În funcţie de răspunsul pe care Calorgal îl va primi de la Electrocentrale, societatea locală de distribuţie a agentului termic va răspunde, la rândul ei, Primăriei Galaţi. “Ca urmare a solicitării de reluare a furnizării de apă caldă în SACET, formulată de conducerea Primăriei municipiului Galați, facem următoarele precizări: 1. Calorgal SA furnizează apă caldă în sistem centralizat prin 2 puncte termice care funcționează ca centrale de cvartal (PT Cezar și PT Studenți, cu 200 de consumatori) și centralele de bloc din blocurile ANL (cu peste 500 de consumatori); 2. Pentru toți ceilalți consumatori conectați la SACET, Calorgal SA va furniza apă caldă menajeră de îndată ce SC Electrocentrale Galați SA va produce agent termic. În acest moment suntem în situația de a solicita SC Electrocentrale Galați SA pornirea instalațiilor de producere a agentului termic”, transmite Biroul de Presă al Calorgal.

* Solicitarea vine după ce prefectul Gabriel Panaitescu a atacat în instanţă Hotărârea Consiliului Local de oprire a sistemului de termoficare *

La mai puţin de două săptămâni după ce prefectul judeţului Galaţi, Gabriel Panaitescu, a atacat, în contencios administrativ, Hotărârea Consiliului Local Galaţi privind suspendarea pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare al oraşului – demers care a avut ca efect, conform Constituţiei României şi Legii 554/2004 a contenciosului administrativ, suspendarea HCL –, acum primarul Ionuţ Pucheanu face un gest de neasumare a responsabilităţii, aruncând-o către Calorgal, deşi societatea edilitară este aproape de faliment şi nu poate asigura livrarea agentului termic dacă Primăria nu îi acoperă pierderile enorme.

“În urma demersului prefectului județului Galați, de a ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local (HCL 157/12.04.2017) de suspendare a sistemului centralizat de termoficare, această hotărâre nu mai produce efecte până la soluționarea contestației în justiție. În acest sens, Primăria Municipiului Galați a solicitat societății Calorgal reluarea furnizării apei calde către populația municipiului”, a transmis, astăzi, Biroul de Presă al Primăriei Galaţi.

Potrivit sursei citate, Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați a declarat: ”Societatea Calorgal este cea către care Consiliul Local a delegat serviciul de distribuție a agentului termic și apei calde. În acest moment Calorgal trebuie să facă toate diligențele necesare pentru repornirea sistemului de distribuție și poartă întreaga răspundere pentru bunul mers al acestui serviciu”.

Urmează ca societatea Calorgal să transmită un punct de vedere, căci societatea depinde de Electrocentrale pentru a reuşi reluarea livrării apei calde către populaţie, iar CET, după cum se ştie, se află în insolvenţă, iar reluarea producerii agentului termic s-ar putea face doar în condiţii extreme de dure impuse de Romgaz, precum plata în avans pentru un consum impus, mai mare decât cel real, al populaţiei.

Interesantă este însă schimbarea atitudinii primarului Ionuţ Pucheanu faţă de problema sistării serviciului de termoficare, în condiţiile în care, după ce prefectul a atacat în contencios administrativ Hotărârea de Consiliu Local, edilul a cerut în mod public şi folosind un limbaj nejustificat de dur demiterea reprezentantului Guvernului în teritoriu, declarând: “Dacă există vicii de procedură, nu are decât să o atace. La iarnă, din cauza acestor amestecuri, care chiar nu-l privesc pe dumnealui, sper să poată veni în faţa cetăţenilor să spună: <<Da, domnule, eu am fost cel care m-am pus de-a curmezişul! Doar aşa, m-am aflat şi eu în treabă!>>. Şi să le răspundă oamenilor de ce se opune unui proces natural, care se produce oricum; că vrea dumnealui sau nu vrea, debranşările acestea au loc. Dacă nu vrea să ţinem cont de ele, n-are decât să răspundă, la iarnă, în faţa cetăţenilor! Îmi asum ceea ce spun acum: promit că îl iau de mânuţă şi mergem împreună prin toate cartierele. Ouăle, înjurăturile să le împărţim împreună. Pentru că va fi cel puţin la fel de vinovat ca mine. (…) Domnul prefect a atacat doar hotărârea privind suspendarea sistemului de termoficare, nu şi pe cea privind acordarea ajutorului financiar. Noi mergem mai departe”.

În plus, timp de mai bine de o săptămână, deşi hotărârea de CL privind suspendarea serviciului de termoficare era blocată, Primăria nu a transmis nici un mesaj clar în acest sens gălăţenilor şi nici nu a postat pe site-ul special creat pentru acordarea ajutoarelor financiare pentru cumpărarea unui sistem alternativ de încălzire a apartamentelor (termoficare.primariagalati.ro) măcar o informare dacă nu un avertisment în legătură cu blocarea hotărârii de CL de către prefect.

Reamintim că, pe 12 aprilie, Consiliul Local a aprobat suspendarea furnizării/prestării serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către beneficiarii sistemului de utilitate publică, începând cu data de 1 mai la nivelul municipiului Galaţi. Totodată, printr-o altă hotărâre, s-a decis ca cei care depind de sistemul centralizat de termoficare să primească de la bugetul local un ajutor de 3.000 lei pentru a-şi achiziţiona un sistem alternativ de încălzire şi apă caldă. Pe 11 mai, prefectul judeţului Galaţi a cerut, în instanţă, anularea hotărârii Consiliului Local de suspendare pe termen nedeterminat a funcţionării sistemului centralizat de termoficare al oraşului, pe motiv că decizia încalcă legislaţia în vigoare.

Înainte de oprirea sistemului centralizat de termoficare, peste 35.000 de apartamente din municipiul Galaţi erau branşate la reţea.

8804 Vizualizari 9 Azi

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati