A reapărut insula din mijlocul Dunării după scăderea nivelului fluviului. Bacurile o ocolesc

* AFDJ spune că dragarea insulei ar fi inutilă şi extrem de costisitoare *

Seceta care a dus la scăderea debitului Dunării la intrarea în ţară cu aproape jumătate faţă de valoarea normală, dar şi la cote din ce în ce mai scăzute, este la Galaţi şi motiv de supărare, şi motiv de bucurie. Apele fluviului nu mai pot disipa aluviunile aduse de Siret, aşa că în mijlocul Dunării, între malul tulcean şi cel gălăţean, a reapărut insula creată de aluviuni. Este mai mare decât anul trecut. Fenomenul nu creează încă probleme navigaţiei deoarece insula din nisip este în afara şenalului navigabil.

Singurele probleme sunt pentru cei de la Navrom Bac. Şi asta pentru că bacurile care traversează fluviul spre Tulcea sunt nevoite să ocolească zona, iar asta înseamnă un timp mai mare de traversare. “Este din nou vizibilă insula creată din aluviunile aduse de Siret. Noi ştim că apare vara, mai ales când este secetă şi scade Dunărea, aşa că ocolim zona. Pentru noi este o întârziere a timpului în care facem deplasarea, dar asta este situaţia”, spunea Cezar Patrichi, căpitan de navă la Navrom Bac.

În schimb, chiar dacă durata unei traversări se dublează ca timp, bacurile trec prin apropierea insulei. Sunt acolo sute de păsări, iar priveliştea pământului care apare anual dintre ape în mijlocul Dunării merită întârzierea. Cel puţin aşa spun unii dintre pasageri, mai ales aceia care fac rar acest drum, mulţi pentru a ajunge la mare. În schimb, cei care fac zilnic naveta nu prea sunt bucuroşi. Spun că s-au cam săturat de întârzierile care apar la trecerea cu bacul în fiecare vară secetoasă din cauza insulei. O văd prea des pentru a mai fi impresionaţi.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos spune că, legat strict de insulă, nu au ce să facă. Dragarea zonei ar fi un efort inutil – deoarece şenalul este mare – şi extrem de costisitor. În plus, insula nu este pe şenalul navigabil. În schimb, AFDJ a luat măsuri pentru dragarea altor patru zone sensibile ale fluviului şi a emis avize de navigaţie atenţionând marinarii asupra efectelor cauzate de secetă.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati