Refugiaţii din Siria şi Yemen relocaţi la Galaţi au primit vizita elevilor de la CNVA

* Goniţi de luptele din ţările lor, refugiaţii sirieni şi yemeniţi relocaţi la Galaţi au început să îşi găsescă de lucru, iar cei tineri vor să-şi continue studiile aici *

215  imigranţi goniţi de război din Siria şi Yemen şi-au găsit, de mai bine de o lună, a două casă  în România, la Centrul pentru Refugiaţi din Galaţi. Marţi, unii dintre ei s-au întâlnit cu elevii Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, care au vizitat Centrul de Refugiaţi în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”.

Toţi  cei 15 imigranţi au primit deja o formă de protecţie de partea statului român, fie că este vorba de statutul de refugiat, fie că este vorba de protecţie subsidiară, a spus comisarul-şef Lorin Dudceac, directorul Centrului Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Galaţi.

Unul dintre ei, sirianul Mohamed Aboaisa, cel care şi-a spus povestea alturi de familie, s-a angajat ca bucătar într-un restaurant din Galaţi. Soţia lui este bucuroasă şi încă să străduieşte să înveţe limba română.

Elevii de la CNVA au vizitat Centrul şi li s-au explicat procedurile care îl guvernează. Elevii, însoţiţi de profesoară, s-au întâlnit apoi cu alţi refugiaţi din primul lot relocat în România. Este vorba despre tineri între 21 şi 27 de ani, majoritatea studenţi la arhitectură sau inginerie. Aceştia vor să îşi continue studiile universitatare aici, în România. Tinerilor le este dor de familiile rămase acasă, dar spun că nu se mai pot întoarce acolo, pentru că ar fi ucişi. Au povestit cum au reuşit să ajungă în ţara noastră şi mărturisesc că viitorul lor este aici.

La final, refugiaţii le-au mulţumit elevilor pentru vizită. Elevii au fost impresionaţi de refugiaţi şi au spus că sunt gata să îi accepte deoarece cred că se vor integra în comunitate.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati