Rozalia Nistor: Galațiul și Brăila suferă la imobile de categoria A, nu există așa ceva

* Administratorul firmei Selir spune că mulţi oameni de afaceri vor să îşi extindă business-ul în Galaţi, dar nu o fac tocmai din cauza lipsei de spații adecvate *

Deși este un centru universitar important și furnizează absolvenți de IT, Galațiul este ocolit de firmele din domeniu din cauza lipsei spațiilor adecvate acestui tip de afacere. Problema, întâlnită și la Brăila, împiedică regiunea să se dezvolte la nivelul Clujului, Iaşului sau Oradei. Este explicaţia oferită de Rozalia Nistor, administratorul societăţii Selir, una dintre cele mai importante firme de IT din România și care a obținut recent premiul The Best BPO Company of The Year.

“Galaţiul suferă la imobile de categoria A – şi Galaţiul, şi Brăila – nu există aşa ceva. Imobil de categoria A înseamnă imobilul care are sursă proprie de energie, independentă de cea publică, adică generator, are toate instalaţiile la cheie, inclusiv instalaţie de aerisire, aer proaspăt, instalaţie de aer condiţionat, instalaţie de încălzire, instalaţie electrică la standarde europene, instalaţie de joasă tensiune, adică reţea de calculatoare. Deci e suficient să te duci în acele birouri – aşa cum sunt în Bucureşti foarte multe – să îţi instalezi un loc de muncă, adică practic să îţi pui calculatorul pe un birou. Sunt clădiri care, pe lângă aceste cerinţe pe care le vede cel care închiriază, au şi celule fotovoltaice, deci sunt mai puţin nocive pentru mediul înconjurător, clădiri care au o infrastructură pusă la dispoziţia angajaţilor, gen baruri, sală de break, cantină şamd, spaţiile sunt generoase, se merge pe open space, pentru că nicăieri în lume nu există tipul de clădiri pe care îl avem noi în această zonă, care sunt moştenire a vechiului regim, camere şi cămăruţe, 4/4, 4/3, 2/3. Ce să faci într-o astfel de cameră? Ascunzi oamenii eventual, nu ai ce să faci”, a declarat Rozalia Nistor.

Administratorul Selir a mărturisit că s-a lovit de această problemă atunci când a trebuit să își mute afacerea într-un spațiu mai mare. “Eu am căutat atât de mult, încât în 2000 m-am apucat să construiesc. Nu este business-ul meu, domeniul construcțiilor îmi este cu totul străin, și am construit mai mult de 2.000 mp în Galați la standardele de care eu aveam nevoie. Am în continuare un proiect de extindere a actualelor spații, mai adaug încă 3.000 mp într-o zonă centrală a Galațiului, dar o firmă ca a mea nu trebuie să se ocupe de construcţii, nu trebuie să aibă proiecte de această natură, de dimensiunea şi anvergura aceasta. Cel mai comod este să închiriezi”, a afirmat Rozalia Nistor, adăugând că știe mulţi oameni de afaceri interesaţi să își extindă business-ul în Galaţi, dar care nu o fac tocmai din cauza lipsei de spații adecvate.

În ceea ce privește viitorul sectorului IT în România, administratorul Selir a spus că este foarte mult loc pentru noi jucători în piață, în condițiile în care acum doar 20% din produsele acestui sector rămân în România. “Acest sector nu este valorificat la întregul lui potenţial, din punctul meu de vedere. Este un sector relativ important – contribuţia lui la realizarea PIB-ului nu este foarte mare, circa 5% astăzi, se doreşte să se ajungă la 10% -, dar circa 80% din creaţia acestui sector merge către export şi doar 20% către piaţa internă, către nevoile de informatizare sau servicii de natură informatică sau servicii suport către instituţii publice, instituţii locale etc. Avem un potenţial foarte interesant prin prisma specialiştilor din domeniu. Am rămas a doua mare realitate la nivel mondial ca şi calitate a specialiştilor pe care îi furnizăm şi, bazându-ne pe acest lucru, eu consider că se poate face mult mai mult în acest domeniu – nu neapărat să exportăm inteligenţa noastră, exportând nu neapărat prin migraţie, ci punând sediul unor societăţi în România și exportând produsele -, dar să ne implicăm în ceea ce înseamnă informatizare. Și nici măcar informatizare pentru că am ajuns la momentul în care vorbim foarte mult de digitalizarea societăţii în care trăim. Spaţii sunt enorme, sunt foarte multe, loc în a accede pe piaţa respectivă este pentru toată lumea, numai că trebuie să fie dorinţă şi voinţă”, a declarat Rozalia Nistor, administratorul Selir.

Societatea Selir a fost înfiinţată în 1995 și are acum peste 400 de angajaţi.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati