Şapte gălăţeni au leşinat de cald pe stradă. Mâine e COD ROŞU de caniculă!

 * Galaţiul se află azi sub cod portocaliu de caniculă, iar temperatura resimţită este de 38 de grade *

Căldura caniculară face deja victime în Galaţi. Şapte persoane, majoritatea între 45 şi 68 de ani, au leşinat pe stradă sau în locuri publice. Solicitările  în dispeceratul Ambulanţei au crescut cu 25%. O femeie de 48 de ani a leşinat imediat ce intrase într-un supermarket. Era ameţită de căldură şi a căutat răcoarea centrului comercial. I s-a acordat un prim ajutor în incinta centrului comercial, apoi a fost dusă la ambulanţă. Căldura este cea care i-a provocat probleme, mai exact şocul termic dintre temperaturile caniculare de afară şi temperatura din magazin. Femeia a fost transportată la Spitalul de Urgenţă.

În saloanele fără climatizare ale spitalelor, greu de respirat

Bolnavii internaţi în spitale au de suferit acum şi mai mult din pricina temperaturilor caniculare. Este vorba aici de acei pacienţi care au nimerit în puţinele saloane unde nu există sistem de climatizare. La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi sunt fără climatizare în jur de 25% dintre saloane. Unii dintre pacienţi s-au externat la cerere tocmai din cauză că nu mai puteau suporta căldura din saloane. “Este mai mult decât pot să suport, nu este oxigen, nu poţi să respiri. Este foarte cald. Noaptea trecută nu am dormit. Erau geamurile deschise, dar am stat mai mult pe culoare. De aceea mi-am cerut externarea la cerere, e prea cald”, spunea Lenuţa Moroşu, o pacientă internată într-un salon fără climatizare. Ceilalţi pacienţi spun că beau multă apă rece, ceai fierbinte, se spală des la chiuvetă şi, cei care au, folosesc evantaiele.

Cadrele medicale au luat măsuri pentru a ajuta cât de cât pacienţii din zonele neclimatizate să treacă de aceste zile de foc. “În această perioadă caniculară se asigură aer condiţionat în spital. Avem şi un procent de 20-25% în care sunt făcute referate de necesitate pentru aer condiţionat, sunt aprobate şi urmează să fie montate în saloane. Nu sunt montate acum, dar sunt în curs de montare. Pacienţii au în saloane frigidere, au ceai de la spital, au un chioşc la parterul spitalului de unde îţi pot procura apă, dacă nu doresc ceai, au la geamuri montate draperii”,  a declarat Cristina Mocăniţă, asistent şef, înlocuitor de director de îngrijiri.

Galaţiul intră, sâmbătă, sub COD ROŞU de caniculă

hartaJudeţul Galaţi se află vineri sub cod portocaliu de caniculă, dar sâmbătă va intra sub cod roşu. “Sâmbătă, 1 iulie, în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași, precum și în municipiul București și în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42…44 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent, după-amiaza, între 82 și 84 de unități, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat”, a informat Administraţia Naţională de Meteorologie.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati