Senatorul PSD Nicolae Marin despre ajutoarele pentru sinistraţi: Nu poţi să îi dai omului 10-15% din valoarea pagubelor. Sper să modificăm acele sume

* Parlamentarul social-democrat a subliniat că trebuie găsită calea legală de majorare a cuantumurilor ajutoarelor guvernamentale pentru cei afectaţi de inundaţiile din octombrie 2016 *

Ajutoarele guvernamentale pentru sinistraţii din judeţul Galaţi au fost aprobate odată cu bugetul, numai că sumele prevăzute sunt prea mici în comparaţie cu pagubele suferite de oameni şi trebuie majorate, a declarat senatorul PSD de Galaţi Nicolae Marin, joi seară, în emisiunea “Deschide Lumea”, de la Realitatea TV Galaţi-Brăila.

“Banii din evaluările făcute pe timpul Guvernării Cioloş de acele comisii sunt prinşi în buget, un buget care, astăzi, domnul preşedinte Iohannis a binevoit să ne anunţe că l-a promulgat. Numai că eu am o altă problemă – sumele sunt foarte mici şi sper ca în următoarea perioadă să vedem ce soluţii găsim să modificăm sumele. (…) În comparaţie cu Guvernarea Ponta în 2013, când am avut aceleaşi evenimente şi când s-au dat între 10.000 de lei şi 40.000 de lei, de data aceasta au luat valoarea de impozitare a caselor. O casă care e din chirpici şi e construită în 1900-toamna e prinsă cu valoare de impozitare de 8.000 de lei şi, dacă îi dă 50%, îi dă 4.000 de lei sau, dacă îi dă 25%, îi dă 2.000 de lei. Nu are ce să facă cu 2.000 de lei. Acea casă a suferit îmbunătăţiri între timp: faianţă, gresie, parchet, a făcut omul ce-a putut, iar pagubele sunt foarte mari, sunt de ordinul a 10.000, 15.000 de lei, 20.000 de lei. Nu poţi să te duci să îi dai omului 10-15% din valoarea reală a pagubelor”, a afirmat senatorul PSD.

Nicolae Marin a subliniat, însă, că trebuie găsită calea legală de modificare a cuantumurilor ajutoarelor guvernamentale pentru sinistraţi, astfel încât măsura să nu ridice suspiciuni.

Marin, răspuns pentru Dobre: Dânsul ştia de când a făcut amendamentele că nu vor trece

În cadrul aceleiaşi emisiuni, senatorul PSD Nicolae Marin i-a răspuns deputatului PNL Victor Paul Dobre, care s-a plâns că la votul în Parlament au fost respinse toate amendamentele Opoziţiei pe infrastructură. “În masterplan este  un  drum express şi am cerut suplimentarea fondurilor pentru acest obiectiv, dar a fost respins, aşa cum a fost respins şi Spitalul Judeţean, centura Galaţiului sau centura Tecuciului. Au fost respinse, deşi avem un gălăţean ministru al Finanţelor, iar preşedintele comisiei de transporturi din Senat este senator de Tecuci”, declarat Dobre, vinerea trecută, în cadrul unei conferinţe de presă.

Marin, senator aflat la al doilea mandat, a afirmat acum că el şi ceilalţi parlamentari PSD de Galaţi au votat amendamentele, dar şi-a exprimat îndoiala că Dobre, ales pentru a patra oară deputat, nu cunoştea practica respingerii amendamentelor Opoziţiei în favoarea priorităţilor Puterii. “Eu le-am votat. Şi colegii mei de la Galaţi le-au votat. Dar dacă nu au voturi majoritare… În general, Opoziţia depune amendamente care, din momentul în care le redactează, ştie că nu vor trece. Doar pentru presă, pentru ochii presei. Iar domnul Paul Dobre văd că aici a menţionat doi oameni: pe domnul Ştefan Viorel, care-i din garda veche ca şi dânsul şi, probabil, au războaie mai vechi, şi pe domnul Daniel Butunoi de la Tecuci, [împotriva căruia] întotdeauna a candidat pe Colegiul 1 şi s-au bătut şi probabil că au rămas nişte sechele mai vechi. Îi atacă pe oamenii ăştia prin intermediul presei pe aceste motive puerile. Deci dânsul ştia din start, de când a făcut aceste amendamente, că nu vor trece. Orice guvernare care vine îşi face o strategie de investiţii pe număr de locuitori, pe zone, pe priorităţi. Bineînţeles, şi eu am făcut amendamente când eram în Opoziţie în Parlament. Eu eram nou şi chiar credeam, dar m-a luat cineva de mânecă şi mi-a spus: «Nu te mai stresa, depune-le aşa şi du-te la Galaţi şi dă-le la presă că tu ţi-ai făcut treaba, presa o să zică bravo, o să-i ia de urechi pe ăia şi hai să încheiem subiectul!»”, a declarat senatorul PSD Nicolae Marin.

Întrebat de moderator dacă în asta constă activitatea de parlamentar, social-democratul a răspuns: “Din Opoziţie, da”.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati