Sinistraţii din Slobozia Conachi încep protestele dacă nu primesc bani pentru refacerea caselor

* Tot la Slobozia Conachi, utilajele care decolmatau albiile au fost lăsate fără strop de motorină! *

Locuitorii din comuna gălăţeană Slobozia Conachi, afectată de inundațiile din 10-14 octombrie, se pregătesc să protesteze, nemulțumiți de faptul că nici acum, la o lună și jumătate de la inundații, Guvernul nu a alocat sume de bani sau materiale de construcții pentru refacerea caselor afectate de ape. Primarul localității, Emil Dragomir, a aflat că localnicii s-ar pregăti să protesteze miercuri, la ora 10:00, în fața sediului Primăriei.

Dintre cele 18 localităţi gălăţene afectate de inundaţiile de luna trecută, Slobozia Conachi a fost, într-adevăr, una dintre cele mai puternic lovite. Doar acolo apele au distrus 193 de case şi 254 de anexe gospodăreşti, valoarea pagubelor ridicându-se la 1.471.963 de lei. Asta în condiţiile în care, în tot judeţul, au fost 560 de locuinţe şi 672 de anexe afectate, iar pagubele sinistraţilor s-au cifrat la 5.277.446 de lei.

Bilanțul a fost întocmit de Prefectura Galați la scurt timp de la inundaţii și trimis imediat Guvernului. Până acum, însă, Executivul a alocat bani doar pentru lucrări hidrotehnice (la albii, diguri etc), nu şi pentru reconstrucţia caselor distruse de ape.

De altfel, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Galați a şi început, săptămâna trecută, la Slobozia Conachi, lucrările de decolmatare a albiei pârâului Suhu, doar unul dintre pâraiele care s-au revărsat în octombrie, inundând case și anexe gospodărești. “Din păcate, solul este extrem de moale, suprasaturat cu apă și utilajele nu pot lucra, se afundă în nămol, așa că s-a stabilit ca lucrările să fie reluate la primăvară”, a declarat primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir. Aceeași situație și la Cuza Vodă, a confirmat primarul de acolo, Dănuț Codrescu.

Din păcate, lucrările au început cu stângul – utilajele SGA au fost lăsate fără strop de combustibil, zilele trecute, chiar la Slobozia Conachi! Sute de litri de motorină din două excavatoare şi un buldozer ale SGA s-au “volatilizat” peste noapte.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati