Storceagul, atracția principală la Festivalul Scrumbiei

* Storceagul este o ciorbă care se face doar cu pește din familia sturionilor și se drege cu smântână și mărar *

Ca în fiecare an de Florii, marinarii și pescarii Dunării de Jos au în tradiție Sărbătoarea Scrumbiei. Evident, scrumbia e vedetă, dar în acest an storceagul, regina ciorbelor pescărești, a fost atracția principală. Gălățenii și turiștii au fost ademeniți cu aproape o tonă de borș de pește și storceag. „Este o ciorbă specială care se face doar cu pește din familia sturionilor, altfel nu poți vorbi de storceag, eu acum am folosit nisetru. Se drege cu smântână și punem apoi mărar, nu leuștean, ca la borșul din pește”, a spus chef bucătar Valentin Pisică, venit de la Târgoviște.

S-au preparat 500 l de storceag și 400 l de borș din pește. Cu 15 lei porția s-a vândut storceagul și cu 12 lei porția borșul din pește. Doritorii nu s-u lăsat așteptați. ,,Noi am venit din Dâmbovița cu familia pentru festival, mai ales pentru storceag. Este deosebită ciorba asta, e prima oară când mănânc așa ceva, dar e minunată”, spunea unul dintre cei care au venit mai de departe la festivalul de pe faleza gălățeană.

Anul acesta, prețul la scrumbie e 12 lei la suta de grame. Așa că unii au preferat să ia storceag și hamsii decât scrumbie, în timp ce alții, chiar dacă au spus că e cam piperat prețul scrumbiei, au luat că doar sunt Floriile și scrumbie e vedetă.

În afară de preparatele din pește, la diferitele standuri pot fi găsite tot felul de alte produse din carne și vinuri, brânzeturi sau dulciuri.

A treia zi a Festivalului Scrumbiei se va încheia cu un concert al trupei Mandinga.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati