Strănepotul lui Moș Ion Roată a sărbătorit Mica Unire la casa Cuza din Galați

* La casa Cuza au fost expuse ziare franţuzeşti apărute la o lună după Unire, avându-l pe Cuza pe prima pagină *

24 soldati cuza - CopySărbătorire inedită a Unirii Principatelor Române la casa din Galaţi a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pe care acesta a ocupat-o în primii ani de căsnicie. Duminică, la împlinirea a 157 de ani de la Mica Unire, la fosta reşedinţă a lui Cuza s-a jucat hora unirii, s-a dat onorul, iar soldaţi în uniforme din epoca Unirii au ridicat drapelul principatelor.

Vizitatorii au fost întâmpinaţi cu mere şi colaci. Unul dintre cei mai importanți oaspeți a fost un strănepot aflat la a şasea generaţie a lui Moş Ion Roată. Adrian are 12 ani şi este elev în Galaţi. “Am aflat de la bunicul că sunt rudă, neam cum mi-a spus el, cu Moş Ion Roată. Sunt stră, stră…strănepot, a şasea generaţie. Citeam o carte despre Moş Ion Roată şi Unirea când mi-a spus bunicul despre rudenie. Mergem în fiecare vară la Câmpuri, îmi place acolo. Am făcut şi arborele genealogic, ajutat de rude şi profesori, îmi place istoria şi de aceea nu mi s-a părut greu”, a spus Adrian Roată. Rudele mai îndepărtate ale lui Moş Ion Roată au şi altă poveste despre el. “Se aude ca zvon pe la noi, din bătrâni se aude asta, că, de fapt, Moş Ion Roată era un fel de haiduc. Pleca în pribegii şi când se întorcea, dacă afla că vreun om din sat are necaz, îi dădea nevestei bani să îl ajute. Nu ştim de unde avea aceşti bani“, a spus Alexandru Roată, bunicul lui Adrian Roată.

24 cuza 6

Pe lângă această prezenţa inedită, de ziua Unirii Mici, la Galaţi au putut fi văzute şi ziare franţuzeşti avându-l pe Cuza pe prima pagină. “Sunt ziare apărute la aproximativ o lună de la Unire, sunt ziare franţuzeşti, dintr-o colecţie privată. Arată cât de mare a fost impactul Unirii Principatelor în presa străină a acelei vremi“, a spus directorul Muzeului de Istorie din Galaţi, Cristian Căldăraru.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati