Taxele de acces şi de parcare în Pădurea Gârboavele au fost eliminate!

* Introduse în urmă cu şase ani de Consiliul Judeţean, taxele au fost anulate de actuala conducere a forului administrativ în scopul stimulării turismului la Muzeul Satului şi la Muzeul Pescăresc *

Taxa de acces (1 leu/persoană) şi taxa de parcare (5 lei/autovehicul) în Pădurea Gârboavele din Galaţi au fost eliminate, a hotărât Consiliul Judeţean. Ambele taxe au fost adoptate în 2010, la propunerea preşedintelui CJ de la acea vreme, Eugen Chebac. Taxele fuseseră introduse în ideea de a se avea bani la dispoziţie pentru realizarea acţiunilor de ecologizare a zonei de grătare din Pădurea Gârboavele, zonă aglomerată în sezonul cald.

Acum, însă, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, le-a propus consilierilor judeţeni să renunţe la taxa de acces în pădure, considerând că suma colectată din această taxă era oricum insuficientă – “doar 1% din buget”. Potrivit acestuia, anul trecut, au achitat taxa de acces în Pădurea Gârboavele  18.982 de persoane şi taxa de parcare pentru 14.294 de autovehicule, colectându-se 90.202 lei (cam 20.000 de euro). Făcând o comparaţie cu numărul vizitatorilor care au venit, anul trecut, la Grădina Zoologică (50.260 persoane, care au adus venituri de 163.248 de lei, plătind bilet de intrare la Zoo), Costel Fotea a ajuns la concluzia că taxa de intrare în Pădurea Gârboavele şi cea de parcare îi descurajează pe gălăţenii care vin la Zoo să înainteze în pădure, deşi, după bariera amplasată după Grădina Zoologică (la care se încasau taxa de ecologizare şi de parcare) se află alte  două  atracţii turistice: Muzeul Satului şi Muzeul Pescăresc, ale Centrului Cultural “Dunărea de Jos”. Astfel, preşedintele CJ Galaţi consideră că din cauza taxelor de ecologizare şi parcare gălăţenii nu vizitează cele două muzee, iar prin eliminarea taxelor, cei care vor veni la Pădurea Gârboavele vor trece şi pragul acestor două obiective turistice.

Muzeul Satului a fost amenajat în Pădurea Gârboavele printr-un proiect european transfrontalier derulat în perioada 2004-2006 şi constă în trei gospodării tradiţionale din zona Galaţiului, din localităţile Corod, Măstăcani, Cavadineşti şi o gospodărie tradiţională din raionul Cahul, Republica Moldova.

Muzeul Pescăresc a fost amenajat tot cu fonduri europene, fiind deschis la finele lui 2015. La inaugurare nu a fost invitată, însă, prea multă presă deoarece opinia publică ironizase proiectul Muzeului Pescăresc pentru că a fost amenajat nu pe malul Dunării, Siretului sau Prutului ori măcar pe malul unui lac, ci într-o pădure, fără acces la vreo sursă  de apă naturală.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati