Teodor Niţă: Festivalul Internaţional „Leonard” se încheie pe 4 decembrie cu un spectacol eveniment

* Ediţia din acest an a festivalului, care marchează împlinirea a 60 de ani de la înfiinţarea Teatrului Muzical “Nae Leonard”, i-a adus la Galaţi pe unii dintre cei mai mari solişti şi dirijori ai lumii *

teatrul-muzicalCea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Leonard” de la Galaţi, care a debutat pe 13 octombrie, se va încheia duminică, 4 decembrie, cu un spectacol eveniment, promite directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, Teodor Niţă. În programul serii sunt incluse vizionarea unui film documentar, dedicat aniversării a 60 de ani de existenţă a Liricului gălăţean, precum şi omagierea artiştilor care au evoluat pe această scenă de-a lungul celor şase decenii.

„Duminică, 4 decembrie, avem spectacolul de încheiere a Festivalului Internaţional «Leonard» şi festivitatea de premiere a tuturor soliştilor gălăţeni şi a tuturor foştilor artişti ai Teatrului Muzical «Nae Leonard», pe câţi i-am găsit şi despre câţi mai ştim câte ceva. Va fi un spectacol eveniment, un spectacol care va încheia [festivalul] şi va omagia cei 60 de ani de Teatru Muzical. Prima parte a spectacolului va fi un film documentar, un film realizat de noi cu un regizor gălăţean, un băiat tânăr de la Facultatea de Arte din Galaţi, care a făcut filmul «Leonard – 60 de ani de Teatru Muzical». Este un film de suflet, nu este un film artistic, este un film documentar, în care el le-a luat interviuri foştilor solişti, în care ei (…) vorbesc cu nostalgie despre momentele frumoase din istoria Teatrului Muzical, dar şi despre tristele momente ale autofinanţării, când aveau şi patru spectacole pe zi! – pare incredibil acum, când teatrul, cu un repertoriu foarte vast, are două-trei-patru spectacole pe săptămână. Filmul are vreo cinci ore, dar l-am redus la 45 de minute. Partea a doua a spectacolului de închidere a festivalului va include un concert şi omagierea artiştilor din Liricul gălăţean”, a declarat directorul Teatrului Muzical din Galaţi.

Ediţia 2016 a Festivalului “Leonard”, o ediţie grandioasă

Pentru a marca aşa cum se cuvine împlinirea a 60 de ani de activitate a Teatrului Muzical „Nae Leonard”, ediţia din acest an a Festivalului Internaţional „Leonard” este una cu totul specială: a fost pregătită timp de un an, a durat o lună şi jumătate (faţă de o lună, cât au durat ediţiile anterioare), a adus opere de calibru, dar şi mari artişti şi dirjori de pe scenele lumii şi, pentru prima dată în istoria Teatrului Muzical, a debutat cu o premieră mondială, o coproducţie Italia-Franţa-România, care a fost posibilă datorită unei finanţări europene şi care se va juca în 2017 în Italia şi în Franţa. „Această premieră mondială a fost deschiderea festivalului. După care am continuat, săptămână de săptămână, cu opere mari: «Aida», «Nabucco», «Tosca», «Lucia di Lammermoor». (…) Managerul Filarmonicii «Moldova» din Iaşi, când a văzut afişul festivalului, a spus «Toate titlurile astea le jucaţi voi în acest festival?». Am spus da, iar el a zis «Domnule, este ceva extraordinar. N-am văzut nicăieri». (…) Între opere, în fiecare sâmbătă, câte un recital al marilor interpreţi români, cu precădere gălăţeni”, a relatat Teodor Niţă.

Între marii artişti care au păşit, anul acesta, pe scena Festivalului Internaţional „Leonard” se numără soprana Elena Moşuc, considerată cea mai bună interpretă a “Luciei di Lammermoor” din lume, dirijorul Vasile Dumănescu, profesor la Conservatorul de Muzică din Cluj şi gălăţean la origine, celebrul cvartet Voces cu trei gălăţeni în componenţă, precum şi violoniştii Liviu Câşleanu de la Berlin şi Gabriel Croitoru, cel care deţine vioara lui George Enescu. „La a 60-a aniversare a Teatrului Muzical, o parte din sufletul lui Enescu a fost pe scena Liricului gălăţean prin mâna maestrului Gabriel Croitoru”, a afirmat directorul Muzicalului.

“Nivelul la care am ajuns este unul înalt şi de prestigiu”

Teodor Niţă a remarcat meritele Consiliului Local şi Primăriei Galaţi, care au înţeles importanţa organizării, în acest an, a unei ediţii jubiliare grandioase a Festivalului Internaţional „Leonard”. Totodată, Niţă a elogiat colectivul Teatrului Muzical. „După 60 de ani, Teatrul Muzical se află acolo unde şi-au dorit cei care l-au înfiinţat sau, poate, un pic mai sus. (…) Putem face artă de mare calibru la Galaţi. Avem un colectiv – îl consider şi spun şi invitaţii noştri – un colectiv foarte bun şi nivelul la care am ajuns este unul înalt şi de prestigiu. Sper să avem puterea să rămânem la acelaşi nivel şi în continuare”, a declarat directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard”, Teodor Niţă.

Liricul gălăţean a luat fiinţă la 15 mai 1956 sub denumirea de Teatrul de Operetă şi Estradă Regional.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati