Toţi gălăţenii trebuie să ştie asta: Taxa de habitat urcă, la 1 ianuarie, la nivelul de 67 de lei

* Propunerea îi aparţine primarului, care susţine că valoarea actuală a taxei nu mai acoperă de trei ani cheltuielile reale ale Ecosal cu precolectarea, colectarea şi transportul gunoiului *

Anul Nou le va aduce gălăţenilor o taxă mai mare. Taxa de habitat aplicabilă în municipiul Galaţi va fi majorată, la 1 ianuarie 2017, de la 56 de lei/persoană/an, cât este acum, la 67 lei/persoană/an, a hotărât, joi seară, Consiliul Local, la propunerea primarului Ionuţ Pucheanu.

Totuşi, chiar şi după majorarea de la 1 ianuarie, cuantumul taxei de habitat de la Galaţi va rămâne mai mic decât cuantumul perceput în alte municipii. La Brăila, de exemplu, taxa anuală este de 85,8 lei, iar la Tulcea este 92 de lei.

Revenind la Galaţi, taxa de habitat va putea fi plătită la aceleaşi termene scadente: 31 martie pentru primul semestru al anului și 30 septembrie pentru semestrul al doilea. Taxa majorată va fi achitată, fără discriminare, de toţi gălățenii, indiferent dacă aceștia colectează gunoiul selectiv sau nu. Excepţie fac categoriile de persoane scutite de plata taxei: veteranii de război și văduvele acestora, nerecăsătorite, persoanele cu handicap grav sau accentuat, minorii cu grad I invaliditate și beneficiarii art. 1 din Decretul-lege 118/1990.

Taxa creşte pentru că ea nu mai acoperă cheltuielile Ecosal

Majorarea taxei de habitat nu este justificată de o creștere a calității serviciilor de salubrizare sau de o majorare a tarifelor unor servicii specifice, impuse de stat. Potrivit explicațiilor oferite de primarul Ionuț Pucheanu, cuantumul actual al taxei de habitat nu mai acoperă de trei ani cheltuielile reale ale Ecosal cu precolectarea, colectarea și transportul deșeurilor. O situație pe care edilul-şef nu a dezvăluit-o niciodată în ultimii trei ani, când a condus serviciul public Ecosal.

“Această majorare a taxei ar fi trebuit operată în ultimii doi-trei ani, dar fosta administrație a tărăgănat-o. Vreau să vă spun că actuala taxă, de 56 lei/persoană/an, nu mai acoperă nici pe departe cheltuielile Ecosal pentru colectare și depozitarea deșeurilor. (…) Pot să vă spun că, de pildă, anul acesta banii de salubrizare s-au terminat în iulie, cel puțin banii care proveneau din taxa de habitat. La această taxă, care este folosită pentru colectarea și transportul gunoiului, se adaugă și salubrizarea străzilor, transportul frunzelor etc., operațiuni plătite de la bugetul local. În ultimii trei ani nu s-au acoperit aceste datorii, iar Primăria a rămas cu datorii către Ecosal. Este o morișcă care se învârte și cred că a venit un moment T zero în care să punem punct acestei practici și Ecosal să aibă un buget consistent, astfel încât să poată să își facă treaba eficient”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Este posibil ca taxa de habitat să mai crească o dată, foarte curând

Primarul municipiului Galați a anunţat, totodată, că anul viitor va apărea o nouă taxă de mediu, de  80 de lei pe tonă. “Este o taxă care merge la Ministerul Mediului, de unde vor fi bugetate viitoarele proiecte pe mediu din țară. Această nouă taxă înseamnă că Primăria Galați va aloca anul viitor circa două milioane de euro, dar aceste cheltuieli nu se vor reflecta în taxa de habitat”, a spus Ionuţ Pucheanu.

Deşi edilul-şef a dat asigurări că taxa de habitat nu va fi influențată de noua taxă de mediu, în raportul de specialitate al Ecosal (act care a stat la baza Hotărârii de Consiliu Local privind creşterea taxei de habitat) se arată clar că va urma încă o majorare a taxei de salubrizare. “Considerăm că ordonatorul de credite va trebui să aibă în vedere că în perspectiva foarte apropiată taxa de salubritate pentru persoanele fizice din municipiul Galați va suporta majorări consistente”, se arată în documentul întocmit de Ecosal.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati