Un adolescent pasionat de astronomie din comuna gălăţeană Schela a descoperit o stea variabilă

* Tânărul are doar 16 ani şi a botezat steaua după denumirea localităţii în care a crescut *

Poza stea Schela V1Un adolescent de 16 ani din comuna gălăţeană Schela, extrem de pasionat de astronomie, a descoperit o stea variabilă, pe care a botezat-o Schela V1. „Andrei Marian Stoian, un adolescent din comuna Schela, pasionat de astronomie, (…) în data de 3 ianuarie 2017 a descoperit o stea variabilă pe care a denumit-o «Schela V1», după numele localităţii în care locuieşte! Andrei a reuşit acest lucru la Observatorul Astronomic din comuna Schela, pe care l-a amenajat cu ajutorul părinţilor şi al Primăriei din localitate. Descoperirea stelei variabile Schela V1 este rezultatul unei serii de observaţii astronomice (survey fotometric) realizate în ultimele luni ale anului 2016. Aceste observaţii astronomice au fost realizate cu telescopul principal de tip Newton al observatorului astronomic, cu diametrul oglinzii principale de 130mm f/5 şi camera CCD Atik 314L+”, a informat, printr-un comunicat de presă, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi.

“M-am simţit mândru de mine şi m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu ştia. Având privilegiul de a numi steaua aşa cum am dorit eu, am preferat să o numesc «Schela» pentru că aşa am simţit, ca numele comunei mele să apară pe cer”, a declarat, emoţionat, Andrei-Marian Stoian.

Potrivit informaţiilor furnizate de Complexul Muzeal, Schela V1 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelaţia Auriga, a cărei variaţie este de ordinul orelor ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile (International Variable Star Index), confirmându-se astfel descoperirea.

Ovidiu Tercu si Stoian AndreiTânărul din Schela, elev la Seminarul Teologic “Sf. Ap. Andrei” din Galaţi, are pasiunea pentru astronomie din anul 2010, când a devenit membru al Astroclubului “Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” Galaţi. Îndrumat de muzeograful Ovidiu Tercu, Andrei a pus bazele unui Observator Astronomic la Schela în anul 2013, care din luna noiembrie a aceluiaşi an deţine codul IAU-MPC L23, necesar pentru raportarea observaţiilor ştiinţifice la asteroizi şi comete, inclusiv asteroizi apropiaţi Pământului, unii dintre aceştia fiind incluşi în categoria asteroizilor potenţial periculoşi Pământului. Obţinerea codului MPC a fost posibilă în urma dotării Observatorului din Schela cu un telescop profesional obţinut prin intermediul unui proiect accesat de către Primăria Schela prin ONG Cerc Schela.

Andrei-Marian Stoian nu este la prima performanţă de acest fel. În luna octombrie 2016, împreună cu muzeograful Ovidiu Tercu, la Observatorul Astronomic din Galaţi, a contribuit la descoperirea stelelor variabile Galaţi V8 şi Galaţi V9.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati