Un tren folosit în Primul și Al Doilea Război Mondial este expus în Gara Galați

* Trenul de epocă a transportat combustibili pe linia frontului și va rămâne la Galați timp de cinci ani *

Un tren de epocă ce a “făcut” Primul Război Mondial aducând combustibili pe linia frontului este de acum expus în Gara Galați. Trenul a fost folosit și în Al Doilea Război Mondial.

Vechi de 100 de ani, mijlocul de transport este unicat în țară atât din punct de vedere al componentelor păstrate pe el, dar și pentru că este funcțional. Trenul a fost adus pe șine pe ruta Brașov – Ploiești – Buzău – Galați, fiind compus din trei vagoane și o locomotivă cu cazane cu abur. Cel mai vechi vagon a fost construit în 1891 în Franța, altul în 1913 la Alcona și altul în 1916 la Nuremberg, iar locomotiva a fost construită de Uzinele Malaxa în 1934.

Vagoanele nu s-au mai deplasat pe liniile de cale ferată românești din 1955, când au fost scoase din serviciu, iar locomotiva – din anii ’70.

Foști mecanici, dar și gălățeni de rând au venit în Gara CFR pentru a vedea trenul și a trăi amintiri de altă dată. Unul dintre ei, un fost mecanic, a vrut să urce pe locomotivă și risca să se electrocuteze, dar a fost oprit la timp.

Locomotiva trenului va rămâne expusă în Gara Galați timp de 5 ani, iar vagoanele vor rămâne aici definitiv, pentru că aparțin CFR Marfă Galați.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati