Vernisajul expoziției de pastel și tapiserie semnată Cela Neamţu, miercuri, la Muzeul de Artă Vizuală

* Expoziţia cuprinde lucrări pe tema iei româneşti, imagini inspirate din diferite regiuni ale ţării, realizate în tehnica mixtă: desen în pastel alb şi colaje textile *

Muzeul de Artă Vizuală Galați găzduiește miercuri, 13 februarie, de la ora 18:00, vernisajul expoziției de pastel și tapiserie semnată Cela Neamţu.

Născută pe 16 iulie 1941, în localitatea Piciorul Lupului, judeţul Iaşi, a absolvit Institutul ,,Nicolae Grigorescu” din București în 1966. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1970, iar din 1990 este membru corespondent al E.T.N. (European Textile Network) şi al I. T. N. E. T. (International Textile Network).

Începând din 1969, a avut numeroase expoziții personale sau participări la expoziții de grup, atât în țară, cât și în străinătate, dar şi participări la concursuri internaţionale. Printre premiile obținute, menționăm: Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru prototip (1974), Premiul II pentru Tapiserie oferit de Ministerul Culturii (1978), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pen­tru Tapiserie (1984), Diplomă de Onoare la Cvadrienala Artelor Decorative din Erfurt, Germania (1986), Placheta la a 8-a Bienală Internaţională de Arte din Valparaiso, Chile (1987), Medalia Mi­hai Eminescu (2000), Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor (2001), nominalizare pentru Premiul Academiei Române (2003), Premiul de Excelenţă din partea Patronatului Naţional Român (2005), Medalia de Aur a Salonului Artiştilor Plastici Francezi, ediţia nr. 217, Grand Palais, Paris (2006), Premiul ,,Vasile Pogor” din partea Primăriei Iaşi (2008), Premiul ,,Ion Andreescu” în domeniul artelor plastice pentru întreaga creaţie, oferit de Academia Română (2011), Premiul de Excelenţă al Primăriei Iaşi (2017).

„Cela Neamţu este una dintre personalităţile cele mai importante ale artei contemporane româneşti în domeniul tapiseriei. Absolventă a Institutului de Arte plastice ,, Nicolae Grigorescu’’, în 1966, Cela Neamţu a participat în cele aproape 5 decenii de activitate la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale de presigiu, a avut expoziţii personale în mari muzee şi galerii din ţară şi din străinătate. Operele ei figurează în colecţii de stat şi particulare de prestigiu din întreaga lume. A obţinut în 2006 la Paris,  Medalia de Aur a Societăţii Artiştilor Francezi. Expoziţia actuală a Celei Neamţu cuprinde lucrări pe tema iei româneşti, imagini inspirate din diferite regiuni ale ţării, realizate în tehnica mixtă : desen in pastel alb şi colaje textile”, a declarat criticul de artă Mariana Cocoş.

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati