Vicepremierul Sevil Shhaideh, despre trecerea gălăţenilor pe centrale de apartament: Guvernul nu poate susţine intervenţiile la nivelul cetăţenilor

* Vicepremierul a explicat că fonduri guvernamentale vor fi date doar pentru retehnologizarea şi modernizarea sistemului centralizat de încălzire *

Cu toate că decizia municipalităţii privind viitorul termoficării din municipiul Galaţi pare să se îndrepte către renunţarea la sistemul centralizat şi instalarea centralelor de apartament (cu sprijin financiar de la bugetul local), la nivel guvernamental lucrurile se văd altfel. Aflată, joi, la Galaţi, vicepremierul României, Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, a punctat clar faptul că, dacă la Galaţi se va lua decizia montării de centrale termice în casele gălăţenilor încă aflaţi în sistem centralizat, această măsură nu va beneficia de nici un leu de la bugetul de stat, ci din banii contribuabililor gălăţeni. “Ministerul Dezvoltării susţine, încă din 2004, programul Termie şi Confort, care se referă doar la sistemele centralizate – pentru că intervenţiile bugetului de stat nu pot fi făcute decât pe sistemele publice, nu şi pe cele private, ale cetăţenilor. Deci noi susţinem partea de sistem centralizat – fie retehnologizarea centralelor termice, fie modernizarea sistemelor de distribuţie şi sunt destule primării care accesează acest program. (…) La Galaţi, înţeleg că strategia de termoficare este încă în dezbatere, nu e o decizie luată şi asumată la nivelul CL, dar dacă municipiul şi CL vor adopta o hotărâre care să modifice partea de termoficare şi vor trece pe centrale de apartamente, e decizia municipiului, dar Guvernul nu poate susţine punctual intervenţiile la nivelul cetăţenilor. Asta poate fi o decizie doar la nivelul CL”, a declarat Sevil Shhaideh.

Întrebată dacă programul Termie şi Confort susţine financiar şi construcţia de noi centrale de cartier, viceprim-ministrul a răspus că “pentru retehnologizare sau modernizarea actualelor puncte termice, cu mare drag”.

Precizările vin la doar o zi distanţă după ce primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi-a exprimat, încă o dată, ideea că înfiinţarea de centrale termice de cartier (una din variantele propuse în strategia de termoficare a oraşului) nu este una viabilă, căci nu ar exista surse de finanţare pentru aşa ceva. Deşi municipalitatea gălăţeană anunţă că încă nu a încheiat  dezbaterea publică privind termoficarea oraşului, se pare că deja o decizie a fost luată, preferinţa îndreptându-se către renunţarea la sistemul centralizat şi montarea de centrale de apartament, cu sprijinul financiar al Primăriei, în anumite condiţii (în primul rând, proprietarul să nu aibă restanţe la întreţinere).

Comentarii

comentarii

Related News

Ramaneti la curent cu Reperul!

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati