Zilele Filmului Polonez: Trei filme de excepţie, în weekend, la Galaţi

* Proiecţiile au loc vineri, sâmbătă şi duminică, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă Vizuală *

afis polonez 2017Institutul Polonez aduce la Galaţi, în acest sfârşit de săptămână, trei filme premiate şi apreciate de public şi de critică. CinePOLSKA – Zilele Filmului Polonez se va desfășura în perioada 31 martie – 2 aprilie, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi. În fiecare din cele trei zile, proiecţiile vor începe la ora 18:00. Intrarea va fi liberă și se va face în limita locurilor disponibile.

„Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre. Motto-ul CinePOLSKA 2017, «Istorii din prezent», are și o altă semnificație. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal și foarte actual”, declară Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează CinePOLSKA.

trupulCinePOLSKA începe vineri, pe 31 martie, cu filmul Małgorzatei Szumowska intitulat „Trupul”, film premiat cu Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în 2015. Aparent o simplă istorie de familie, el devine în mâinile tinerei regizoare o discuție emoționantă despre spiritualitate, despre viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.

excentriciiSâmbătă, pe 1 aprilie, putem vedea filmul plin de umor și cu o muzică excelentă, „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, regizat de Janusz Majewski, unul dintre decanii de vârstă ai cinematografiei poloneze. Pelicula spune povestea unor muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului, fiind, în același timp, un imn adus jazz-ului și pionierilor acestuia.

vaciCinePOLSKA se încheie duminică, pe 2 aprilie, cu pelicula regizoarei Kinga Dębska, „Vaci mai sunt fetele mele”, povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, printre ele numărându-se și Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara, în 2016.

Galațiul este unul dintre cele cinci orașe din România în care vor fi organizate proiecțiile CinePOLSKA, alături de Timișoara, Iași, Piatra-Neamț și Târgu Mureș.

Proiecțiile CinePOLSKA sunt organizate de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul Institutului Polonez de Artă Cinematografică, în colaborare cu Muzeul de Artă Vizuală din Galați.

Comentarii

comentarii

Related News

Copyright © 2015 Reperul - Ştiri, Noutăţi şi Informaţii on-line din Braila si Galati