* Este vorba, în general, de locuințe pentru care s-au acumulat datorii uriașe la întreținere *
Încălzirea Galațiului la iarnă este, încă, un subiect fierbinte pentru mii de gălățeni. Primarul a lămurit cum vede el situația în sezonul rece 2018-2019. ,,Din cele 12.000 de apartamente rămase în sistemul de încălzire centralizat, până în, zicem noi, prima săptămână a lunii decembrie se vor încălzi într-un sistem semicentralizat aproximativ 6.000 de apartamente. Mă refer la punctele termice ce urmează a fi transformate în microcentrale. Lucrările sunt în plină desfășurare aici. Din punct de vedere al montării capacităților de producție a agentului termic nu sunt probleme, mici problemuțe sunt legate de branșarea la sistemul de gaze. Ținem legătura cu cei de la Distrigaz, care sunt un pic suprasolicitați acum, dar ne-au dat garanții că nu vor exista probleme atât la branșarea acestor puncte termice, cât și a celor câteva școli, în momentul de față se lucrează la acest branșament. Toate școlile au acum instalate centralele termice și noile calorifere, pentru că am înțeles că nu avem cum să existe capacități noi de producție a agentului termic la calorifere vechi, care se puteau strica oricând. Am investit peste șase milioane de lei doar în schimbarea acestor calorifere din toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Galați”, a precizat Ionuț Pucheanu, primarul Galațiului.
Potrivit aceleiași surse, probleme cu finalizarea sistemului de încălzire mai sunt la Liceul 10 și la Liceul Pedagogic, dar se lucrează la rezolvarea lor.
Exceptând cele 6.000 ce apartamente care vor fi branșate la microcentrale, rămân alte 6.000 de apartamente. Dintre acestea, pentru circa 3.000 se acordă ajutorul de la Primărie pentru a-și monta un sistem alternativ de încălzire. În ceea ce le privește pe celelalte 3.000, unele dintre acestea nu vor primi deloc căldură la iarnă. ,,Din acestea, 1.200 sunt apartamentele Primăriei, care vor beneficia de investiții. La cele cu o cameră se vor monta boilere și panouri radiante, iar cele cu două, trei sau patru camere se vor monta centrale. Restul de 1.800 de apartamente care rămân captive la sistemul centralizat – aceste apartamente sunt cele care au generat sume absolut colosale la datoriile înregistrate de asociațiile de locatari, aceste apartamente, cel mai probabil, nu vor primi deloc căldură în sistem centralizat. Vom face anchete sociale aici, eventual acolo unde sunt cetățeni în vârstă să îi ajutăm cu depunerea dosarului dacă se încadrează în condițiile de a primi ajutor”, a mai precizat Ionuț Pucheanu.