Reperul
Social

119- noul număr de telefon unic la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor

119 va fi noul număr de telefon unic la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor, după ce Proiectul Național de Suport pentru Copii, în contextul Pandemiei de COVID-19, a fost joi adoptat de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență.

Prin apelarea la numărul unic 119, vor fi rapoarte cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, după cum se arată în actul normativ: „Art. 10. (1) Numărul unic național destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112, este 119 și este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România”.

Apelurile la numărul unic 119 vor fi gratuite, iar costurile vor fi suportate de operatorii de rețele publice de comunicații.

Tot în proiect se precizează că aceste apeluri vor fi înregistrate, iar autoritățile le vor păstra pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, apelurile vor fi identificabile geografic prin inserarea de către operatorul de telefonie publică a unui cod de județ.

Proiectul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial.

Acest act normativ mai prevede ca Poliția Română să poată utiliza sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT atunci când va avea nevoie de sprijin la căutarea copiilor dispăruți. În prezent, funcționează numărul unic de urgență 112, numărul 113, la care cei cu dizabilități de auz sau de vorbire pot trimite SMS-uri serviciilor de urgență, și 114, la care se transmit automat date de localizare a telefonului mobil.

Postări asemănătoare

Programul ”Masă caldă” s-a extins, dar încă nu se aplică

Reperul

FRF și Universitatea ”Danubius” devin parteneri pentru educație sportivă

Reperul

A început prohibiția generală a pescuitului în România

Reperul