Reperul
Social

15 august – Adormirea Maicii Domnului

Una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, Adormirea Maicii Domnului, este prăznuită pe 15 august. Marchează trecerea de la vară la toamnă şi, totodată, Ziua Marinei, Maica Domnului fiind considerată ocrotitoarea marinarilor.

Potrivit tradiției populare, în ziua de Sfântă Mărie, ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite. Pe de altă parte, cei care aveau vii mari obişnuiau ca în această zi să tocmească pandurii care să păzească viile. De asemenea, tot pe 15 august bărbaţii îşi schimbau pălăria cu căciula, iar cei care erau observaţi că purtau în continuare căciulă erau ironizaţi.

De astăzi era interzis dormitul pe prispă sau scăldatul în apele râurilor spurcate de cerb, iar iarmaroacele și târgurile se organizau tot începând cu această zi. Totodată, la sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac, putându-se afla totodată cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoane şi care mai apoi sunt bune pentru vindecarea anumitor boli. În părţile Moldovei această sărbătoare este considerată sărbătoarea „morţilor”, iar cu această ocazie sunt pomeniţi toţi strămoşii plecaţi în lumea celor drepţi care au purtat numele Sfintei Fecioare.

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească, să le ia foc acareturile şi să ia boli care pocesc pentru cei ce mănâncă gătit la foc în aceste zile.

Pe 15 august, oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

Postări asemănătoare

Aproape 200 de noi îmbolnăviri cu SARS-COV-2, la Galați

Maria Vlad Romaniţă

Lansarea proiectului EVA – „Educație pentru Valori Autentice”

Reperul

Centru de socializare pentru copiii refugiaților din Ucraina, la Brăila

Reperul