Reperul
Eveniment

25 mai- Ziua Internațională a Copiilor dispăruți

Anual, pe 25 mai este marcată Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, pentru a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiţi, de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a ne aminti de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.

Recomandările poliției pentru părinți:

Pentru a evita dispariţia copilului dumneavoastră:

Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate! Câteva clipe de neatenţie sunt suficiente ca acesta să dispară sau să se accidenteze.
Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.
În concedii, acordaţi o atenţie sporită supravegherii copilului dumneavoastră! Aglomeraţia şi mediul străin reprezintă factori de risc care pot favoriza pierderea acestuia.
Nu-l trimiteţi singur la cumpărături, mai ales în locurile pe care nu le cunoaşte!
Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!
Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil!
În cazul dispariţiei copilului, alertaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 sau sunaţi la numărul 116.000.

În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia!
Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia! Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren.
Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp.
Trebuie să fiţi în măsură să furnizaţi anchetatorilor:

descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;
câteva fotografii recente ale copilului;
o înregistrare audio-vizuală, dacă dispuneţi de aşa ceva;
descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa;
împrejurările în care a dispărut;
profilul său psihic şi moral, starea de sănătate;
o listă cuprinzând persoanele din anturajul său, locuri pe care obişnuia să le frecventeze;
datele de contact ale adulţilor apropiaţi (bunici, unchi, mătuşi, vecini);
în general, orice informaţie care vi se pare de interes pentru poliţişti (riscul de a fi fost luat de un membru al familiei, certuri recente, antecedente de părăsire a domiciliului, dispariţia unor obiecte personale din camera sa).
Recomandări pentru copii:

Pentru a nu vă pierde de părinţi:

Nu vă îndepărtaţi de părinţi atunci când vă aflaţi în oraş, la cumpărături sau pe stradă, în vacanţe!
Nu intraţi în vorbă cu persoane necunoscute şi nu răspundeţi invitaţiei acestora de a le însoţi, indiferent ce vă spun acestea! Nu vă lăsaţi intimidaţi de ameninţări sau impresionaţi de promisiunile acestora – atunci când sunteţi acostaţi de asemenea persoane, îndepărtaţi-vă de acestea şi apelaţi la cineva cunoscut!
Dacă vă pierdeţi de părinţi, rămâneţi în zona în care i-aţi văzut ultima dată şi apelaţi la sprijinul unui adult (preferabil de la o instituţie, un magazin etc.)! Dacă vedeţi un poliţist în zonă, adresaţi-vă acestuia!

Postări asemănătoare

Consiliere psihologică pentru mame, după ce au născut

Reperul

Incident grav la Tecuci

Maria Vlad Romaniţă

Scrisoare deschisă de la foștii lideri ai studenților din Galați: Condamnăm cu fermitate abuzurile și presiunile președintelui Senatului Universității

Reperul