Reperul
Social

3000 de puieți de lin au populat Canalul ”Lunca”

Pentru prima oară, Canalul Magistral ”Lunca” a fost populat cu 3000 de puieți de lin, în vârstă de două luni. Peștii au fost obținuți prin reproducere asistată natural, printr-un proiect european în valoare de 700.000 lei de către cercetătorii Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați. Inițial, puieții au fost preluați din bazinul de carantină a Institutului Piscicol, au fost puși în saci, apoi au fost transferați în canal.

”Scopul final a fost reproducerea natural dirijată la specia de lin și unul dintre aceste rezultate este obținerea de puiet. Este una dintre specii a cărei reproducere în mediul natural este în declin”, a precizat Floricel Maricel Dima, directorul Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură.

Inițial, s-a încercat reproducerea artificială, dar puieții obținuți nu erau adaptați la mediul natural.

”Am optat pentru reproducerea natural dirijată a speciei de lin, deoarece folosind această metodă și nu reproducerea artificială, pe care am realizat-o anul trecut în sistem recirculant, am reușit să obținem un puiet adaptat la condițiile de mediu. Linul  are un spor de creștere puțin mai lent decât a crapului, dar este o specie care are o carne mult mai fină, albă și foarte gustoasă“, a precizat Liliana Athanasopulos, manager de proiect.

Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Galați a coordonat transferul alături de cei ai Institutului Piscicol.

”Populare cu lin nu cred că a existat vreodată în Galați. Anul trecut am populat cu caras și crap acest canal, în speranța că gălățenii vor avea ce pescui. Braconajul piscicol este un fenomen foarte răspândit nu doar în Galați, dar și în toată România. Probabil teama de a nu avea ce pune pe masă îi împinge pe oameni la aceste infracțiuni”, a precizat Adrian Alexandru, președintele AJVPS Galați.

Postări asemănătoare

„Maratonul Resuscitării”, un eveniment dedicat salvării de vieți omenești

Reperul

Pensionarii stau la coadă ca să se împrumute

Maria Vlad Romaniţă

Let’s Do It, Romania! cheamă gălăţenii la ecologizare pe 15 septembrie

Reperul