Reperul
Social

34 de străini care stăteau sau lucrau ilegal în Galați, depistați în 2020

Polițiștii Inspectoratului General pentru Imigrări — Serviciul pentru Imigrări al judetului Galaţi au depistat 34 de străini în situații ilegale, respectiv 8 persoane care desfășurau activități lucrative fără forme legale și 26 de persoane cu şedere ilegală. Au fost emise 20 de decizii de returnare, din care 11 cu măsură complementară de nepermiterea intrării pe teritoriul țării. Pentru 5 cetăţeni au fost dispuse măsuri de luare în custodie publică în vederea returnării sub escortă, iar o persoană a fost îndepărtată până la frontieră. Totodată, polițiștii de imigrări au emis peste 260 de avize de muncă și au aplicat sancțiuni contravenţionale în valoare de 38.500lei.

Activitatea poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Imigrări al județului Galaţi s-a desfăşurat pe parcursul anului 2020 în conformitate cu atribuţiile conferite de legislaţia în vigoare pe linie de migraţie şi luând în considerare dispoziţiile legale, recomandările şi măsurile emise de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu coronavirus (COVID-19). În ceea ce priveste şederea/rezidenţa pe teritoriul României în anul 2020,  poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Imigrări Galaţi au asigurat managementul şederii pe raza judeţului pentru 2652 de persoane dintre care 1966 străini din state terţe, cei mai mulţi din Republica Moldova, Turcia. Srilanka, Bangladesh, India, Pakistan şi 716 de cetăţeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Italia. Franţa şi Spania.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membri de familie ai cetăţenilor români. UE. sauSEE), educaţie, angajare în muncă, sau şedere permanentă pe teritoriul țării noastre. Astfel, în ceea ce priveşte admisia în România, în perioadade referinţă au fost primite 10 invitaţii depuse pentru străini din Irak, Liban, Tunisia etc. De asemenea, ca urmare a aprobării prelungirii dreptului de şedere au fost emise 39 permise de şedere dintre care 1119 de şedere temporară şi 20 de şedere pe termen lung. Au fost eliberate peste 100 de certificate de înregistrare şi documente de rezidenţă permanentă UE. În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 3/7 cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă. Fiind emise 267 avize de angajare! pentru lucrători permanenţi, 50 de solicitări fiind respinse sau retrase de angajatori.

Pe linia combaterii şederii ilegale, în perioadade referinţă au fost organizate 54 de acţiuni şi controale cu forţe proprii şi în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu în urma cărora au fost depistaţi un număr de 34 străini în situaţii ilegale, respectiv 8 persoane care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale și 26 de persoane cu şedere ilegală. Pentru străinii aflaţi în situaţii ilegale sau care nu mai întruneau condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea/prelungirea dreptului de şedere, au fost emise 20 de decizii de returnare prin care s-a stabilit obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României, pentru 1 1 persoane fiind aplicată măsura nepermiterii intrării în ţară pentru perioade cuprinse între 3 luni şi 5 ani.

Totodată, poliţiştii de imigrări au aplicat 83 de sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 38.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor in România, republicată, O.U.G. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale UE/SEE şi O.U.G. 25/2014 privind încadrarea in muncă şi detașarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.

Postări asemănătoare

Combinatul siderurgic de la Galați face angajări

Reperul

Primăria a dat startul unei colecte de jucării şi cărţi pentru copiii nevoiaşi din Galaţi

Reperul

Galați: Pod refăcut pe drumul dintre localitățile Corni și Valea Mărului

Reperul