Reperul
Eveniment

“A doua șansă”. Cei care primesc ajutor social pot pierde banii dacă nu urmează cursurile recomandate de agențiile de muncă

Potrivit OUG 101/2021, “pentru facilitarea angajării, precum și a participării la cursuri de formare profesională, în cazul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social care nu au un nivel de educație școlară sau cunoștințele necesare (…), agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă recomandă, în cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, înscrierea și parcurgerea cursurilor programului educațional «A doua șansă»”.

De asemenea, dacă acestea refuză participarea la cursurile recomandate, pot pierde banii de la stat, putând să ceară din nou ajutor social doar după un an.

Prin Ordinul ME nr. 3.062/2022, apărut marți în Monitorul Oficial, sunt stabilite regulile pentru organizarea acestor cursuri, respectiv a programului “A doua șansă”.

În primul rând, potrivit actului normativ, programul “A doua șansă” are două componente: una axată pe învățământul primar (până la clasa a IV-a), iar alta axată pe învățământul secundar (gimnazial – clasele V-VII și liceal – clasele IX și X).

În cazul ciclului de învățământ primar, programul “A doua șansă” se adresează copiilor, tinerilor sau adulților care depășesc cu patru ani vârsta corespunzătoare clasei și care, din diferite motive, nu au absolvit acest nivel de învățământ până la vârsta de 14 ani.

Cursurile se pot planifica într-un orar flexibil – dimineața, după-amiaza sau seara, sâmbăta sau duminica, inclusiv în timpul vacanțelor școlare.

Totodată, pentru înscriere, cei interesați se pot adresa secretariatului unei școli ce organizează astfel de cursuri, unde vor trebui să ducă mai multe acte: copii ale actului de identitate, a certificatului de naștere, de căsătorie, foaia matricolă etc. Regulile amintite se vor aplica începând cu anul școlar 2022-2023.

De asemenea, cei care vor urma cursurile programului „A doua șansă” la o distanță mai mare de cinci kilometri față de locuință pot cere decontarea transportului, în limita sumei de 500 de lei de persoană pentru fiecare semestru școlar.

Postări asemănătoare

Porți deschise pentru viitorii angajați ai combinatului siderurgic

Reperul

6,18 % – rata şomajului în luna februarie

Maria Vlad Romaniţă

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Galați a premiat companiile de succes

Reperul