Reperul
Economic Eveniment Investitii

A fost semnat primul contract cu finanțare prin Programul de Tranziție Justă

Galațiul a semnat primul contract cu fonduri europene în cadrul Programului de Tranziție Justă. Este vorba de un contract de aproape 53 de milioane de lei, din care aproximativ 34 de milioane de lei sunt fonduri nerambursabile obținute de o firmă gălățeană în cadrul apelului destinat întreprinderilor mici și mijlocii.

Fondurile vor fi utilizate pentru a înființa o hală nouă de producție a mobilierului la Hanu Conachi, cu linie automată de producție, linie automată pentru cutii de carton și brichetare deșeuri, pompe de căldură și sistem complet de panouri fotovoltaice.

„Noi locuri de muncă, dezvoltare şi utilizarea unor tehnologii moderne şi <verzi>. Asta înseamnă să accesezi bani europeni prin Programul de Tranziție Justă. Spre exemplu, doar în cadrul acestei investiții vor fi create 72 de locuri de muncă. Și nu e singura firmă din Galați care va accesa fonduri din Programul de Tranziție Justă. Avem aproape 100 de companii gălățene care au depus proiecte, din care 18 se pregătesc deja să semneze contractele de finanțare, celelalte fiind încă în diverse stadii de evaluare.

Practic, pe acest apel destinat IMM-urilor, Galațiul are aproape 84 de milioane de euro alocate, iar firmele din județul nostru au depus proiecte de aproximativ 175 de milioane de euro.

Atât de mare este interesul pentru a accesa fonduri europene pe acest program, pentru a se dezvolta și a crea noi locuri de muncă în Galați.

De aceea, în cadrul nenumăratelor ședințe ale grupului local de coordonare a acestui program în județul nostru, am încurajat în mod constant și am sprijinit mediul de afaceri să depună proiecte și să acceseze bani europeni prin Programul de Tranziție Justă. Astăzi, sincer, mă bucur foarte mult să văd că, după ani de muncă,  încep să apară și rezultatele, că firmele gălățene au depus multe proiecte, că vom lua toți banii alocați și că vor fi create noi și noi locuri de muncă, pentru că targetul nostru este ca la final, doar prin acest program de finanțare, să avem aproximativ 2000 de noi locuri de muncă”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Programul de Tranziție Justă este un program cu fonduri europene, cu o valoare de peste 2,5 miliarde de euro, la care au acces doar șase județe din România.

Județul Galați are alocată suma de 387,5 milioane de euro pentru mai  multe categorii de beneficiari. Astfel, prin acest program special al Uniunii Europene, care sprijină trecerea la o economie mult mai prietenoasă cu mediu și mai puțin poluantă, firmele gălățene (microîntreprinderi, IMM-uri și companii mari), autoritățile publice și persoanele fizice pot accesa fonduri nerambursabile pentru diversificarea activității, retehnologizare, reconversia economică, crearea de noi locuri de muncă, montarea de panouri fotovoltaice sau fototermice, modernizarea transportului public sau eficientizarea energetică a locuințelor.

Apelul destinat IMM-urilor, în valoare de aproape 84 de milioane de euro, s-a încheiat în luna mai, în acest moment fiind în desfășurare apelul destinat microîntreprinderilor, care pot accesa până la 200.000 de euro. Proiectele pot fi depuse până pe 28 iunie, urmând să fie deschise și apelurile pentru persoane fizice, instituții publice și companiile mari.

Grupul teritorial realizat la nivelul județului Galați, coordonat de către Consiliul Județean, este cel care a lucrat intens, alături de mediul de afaceri din Galați și de alți parteneri sociali, la realizarea Programului Teritorial pentru o Tranziție Justă si va avea un rol important în monitorizarea acestui mecanism de finanțare.

Postări asemănătoare

LIBERTY Steel Group numește un director executiv global pentru a conduce operațiunile din unitățile cu sectoare primare și cele de minierit

Reperul

Piloții de ambarcațiuni ar putea avea salarii mai mari

Reperul

Ce trebuie să ştie şoferii despre amenzile de circulaţie din acest an

Reperul