Reperul
Eveniment Galati

A murit după ce a fost plimbat trei zile între spitale

Este anchetă la Spitalul de Urgență din Galați, după ce o femeie a reclamat modul în care soțul ei a fost tratat, care, ulterior o decedat. Timp de câteva zile, bărbatul de 46 de ani  a suportat un chin, încercând să primească ajutor, apoi a stat 12 ore în frig,  pe o bancă din curtea spitalului, în așteptarea unui rezultat PCR care ulterior s-a dovedit a fi negativ. Soția e convinsă că soțul ei ar mai fi trăit dacă sistemul medical n-ar fi fost blocat de infectările cu Covid.

Tragedia familiei Chirilă a început încă de vineri, 29 octombrie, când  bărbatul a acuzat dureri în spate și o ușoară febră. Familia a solicitat ambulanța pentru un test Covid, însă a fost programat peste două zile din pricina numărului mare de solicitări. Speriat că ar fi putut fi infectat cu Covid, bărbatul își cumpără două teste rapide de la farmacie. Ies ambele negative, iar starea de sănătate i se agravează. Se duce la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean la ora 8.00. I se face un test PCR și rămâne acolo până la ora 20.00, în curtea spitalului, pe o bancă. Pentru că se simțea foarte rău și nu primise niciun rezultat, omul decide să plece acasă pe propria răspundere.

”Până atunci, soțul meu nu a avut nicio problemă de sănătate, era vaccinat anti-COVID încă din vară, cu schema completă. A doua zi, sâmbătă, am sunat la Ambulanță și le-am spus că soțul meu nu se simte bine. Le-am spus că îl doare spatele, că face puțină febră și că i-am făcut un test rapid, care a ieșit negativ la COVID-19. Cei de la Ambulanță au spus că va veni o salvare, dar peste două zile, deoarece sunt foarte multe solicitări. Când am auzit de două zile, am luat un taxi și am mers cu soțul meu la Spitalul Județean Galați. Când ne-au văzut cei de la containere, ne-au întrebat de ce am venit. Le-a explicat soțul ce simptome are, dar cei de la containere au spus că ei tratează doar COVID-19. Am intrat la UPU, dar fetele de acolo ne-au spus că nu poate să-l vadă niciun medic până când nu i se face un test pentru COVID-19. Și de acolo, ne-au spus să mergem acasă și să așteptăm salvarea să vină să-l testeze peste două zile. Ne-am simțit de parcă eram egali cu zero, nu oameni între oameni. Am plecat acasă, neavând altceva ce să facem. Seara, însă, soțul s-a simțit și mai rău. Duminică dimineață, a venit salvarea, i-a măsurat saturația de oxigen și a spus că e cam mică, și că trebuie să meargă la spital. I-au făcut teste și cei de pe ambulanță, și când a ajuns la spital, dar în rest nu i-a dat nimeni niciun tratament. A ajuns iarăși la Spitalul Județean, dimineață, la ora 8,30. A așteptat până seara, la 20,00, rezultatul testului PCR, afară, în curtea spitalului. L-au lăsat să stea pe bancă, în frig, deși avea febră. În tot acest timp, nimeni nu s-a ocupat de el. Eu înțeleg că sunt multe cazuri COVID, dar trebuie să fie și medici care se ocupă și de restul pacienților. Nu există așa ceva, în 2021, să mori de pneumonie. Seara, pentru că nimeni nu l-a ajutat în niciun fel, a venit din nou acasă, pe propriile picioare, cu semnătură pe propria răspundere. La ora 20,00, nu mai putea să vorbească, avea gura încleștată de frig. În tot acest timp, i-au luat doar analize de sânge și i-au făcut o radiografie la plămâni. A venit acasă, toată noaptea i-a fost foarte rău, iar luni dimineață a venit iarăși salvarea, l-a dus la spital, unde l-au băgat într-un container și i-au pus o mască de oxigen la gură. Între timp, și testul PCR ieșise negativ. Abia luni după-amiază l-a văzut un medic internist, care a spus că trebuie transferat la Spitalul TBC, deoarece are saturația mică. L-au plimbat degeaba la TBC, unde a fost refuzat, pentru că ei nu au concentratoare de oxigen mari. A fost trimis înapoi la Spitalul Județean, unde a mai așteptat câteva ore. Abia spre seară m-a sunat și mi-a spus că-l transferă la ATI. A ajuns să fie grav din cauza lor, pentru că el a venit la spital încă de vineri, dar nu au vrut să se uite la el și să-i dea un tratament. Din păcate, marți dimineață s-a întâmplat nenorocirea, și m-au anunțat că soțul meu a murit. Era un om fără probleme de sănătate”, spunea Adriana Chirilă, soția bărbatului decedat. 

”Este vorba despre un pacient de 46 de ani, vaccinat cu vaccinul Pfizer, doza a doua o avea în august, pentru care am fost solicitați să intervenim pentru semne gripale, febră, tuse. Echipajul a ajuns la fața locului, l-a găsit cu impregnare virală, testul rapid antigenic a fost negativ. A fost transportat la Spitalul Județean , la serviciul de urgență, pe 31 octombrie. Ulterior, pe data de 1 noiembrie a fost din nou transportat de la domiciliu la spital, cu tensiune și puls stabili, iar în data de 1 noiembrie, după-amiaza, a fost transportat la Spitalul TBC pentru consult de specialitate și apoi a fost transportat înapoi la Spitalul de Urgență “,a precizat dr. Mihai Polinschi, director medical Serviciul Județean de Ambulanță Galați.

Medicii de la Spitalul TBC explică de ce nu au putut să îl primească și l-au trimis înapoi la Județean.

”Pacientul s-a prezentat pe data de 1 noiembrie la ora 17.40 în spitalul nostru, trimis de Spitalul Județean, cu saturație scăzută, cu sindrom febril cu stare generală alterată. El se prezentase și în data de 31 octombrie la Spitalul Județean unde avusese o saturație foarte bună, acum avea o saturație proastă, o stare generală alterată. Imaginea radiologică se preta la diagnostice diferențiale severe având în vedere evoluția în 24 de ore. Testul antigen rapid era negativ. A fost returnat pentru investigații de specialitate și consulturi multidisciplinare către Spitalul Județean “,a precizat dr. Claudia Scorpan, purtător de cuvânt , Spitalul TBC Galați.

Soția bărbatului mort a depus plângere la Spitalul Județean.

”Cu privire la aspectele sesizate în plângerea depusă în cursul zilei de ieri la secretariatul unității, s-au demarat deja verificări, urmând ca rezultatele să fie comunicate petentei în termenul legal“, a precizat dr. Violeta Șapira, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgență Galați.

Postări asemănătoare

A ignorat ordinul de protecție și și-a agresat mama și fratele

Maria Vlad Romaniţă

Elevii vor avea un număr redus de teze

Reperul

A ajuns la Brăila primul PCR REALTIME donat către Spitalul Județean de Urgență

Reperul