* Campania se desfășoară în mediul online până pe 10 decembrie și se va încheia la Galați cu un seminar de educație incluzivă pentru părinți și profesori *
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD) lansează Campania #AbsentNemotivat100Ani – Și EU sunt Român, care se va desfășura până pe 10 decembrie în mediul online. ”100 de ani de România înseamnă și 100 de ani de absență nemotivată a persoanelor cu dizabilități din catalogul istoriei. (…) Campania noastră #AbsentNemotivat100Ani – Și EU sunt Român derulată în mediul online își propune să atragă atenția asupra faptului că celebrarea Centenarului României nu poate neglija istoria nespusă și viitorul încă incert a aproximativ 1 milion de cetățeni români: persoanele cu dizabilități. Campania va promova timp de 10 zile exemple concrete ale unor copii cu dizabilități care astăzi sunt elevi fericiți pe diferitele etape ale procesului educațional în școlile de masă prin dedicația unor oameni care au înțeles că incluziunea poate schimba destinele unor copii, dar și viitorul României”, au comunicat inițiatorii campaniei.
În ultima zi a campaniei, pe 10 decembrie, de Ziua Internațională a Drepturilor Omului, EDCD va organiza, la Galați, cea de-a V-a ediție a Seminarului de Educație Incluzivă pentru părinți și profesori ”VINO CU NOI! EDUCĂM FIECARE COPIL. ÎMPREUNĂ SUNTEM O COMUNITATE”.
EDCD amintește faptul că, de-a lungul timpului, în provinciile românești, atitudinea socială preponderentă față de persoanele cu dizabilități era de agresiune, excludere, izolare sau, prin Biserică, de milă și caritate. Copiii cu dizabilități nu mergeau la școală, învățământul special românesc apărând abia în secolul al XIX-lea, la 200 de ani distanță de învățământul occidental.
În 2016, după un îndelung efort de advocacy, a fost introdusă în lege posibilitatea părintelui și a copilului de a alege tipul de școală pe care să-l urmeze: de masă sau specială. Acest lucru a deschis ușa desegregării școlare. Peste 5.000 de copii cu dizabilități învață acum în școlile de masă, însă adesea sunt supuși fenomenului de discriminare și bullying. Totuși, 31.000 copii cu dizabilități sunt încă segregați în școlile speciale, 20.000 nu merg la școală, iar aproximativ 8.500 sunt în centre rezidențiale publice și private.
În 30% din județele României au existat, în 2016, plângeri penale privind abuzurile față de copiii din școlile speciale.