Reperul
Braila Eveniment Galati

Absurd de România: țigările electronice, interzise în spațiile închise, dar nu și în restaurante. Ce spun medicii

Legea care interzice vânzarea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat minorilor, dar și folosirea acestora în unele spații închise a fost promulgată. Însă cei care vor să folosească astfel de dispozitive în restaurante, vor putea să o facă, iar medicii condamnă acest lucru.

Reprezentanții din domeniul tutunului subliniază că „Actul normativ nu interzice vapatul şi utilizarea tutunului încălzit la interior!”.

„Utilizarea tutunului încălzit şi a vapatului NU sunt interzise în HoReCa”, adaugă aceștia. „Ieri, presedintele a promulgat legea care interzice vânzarea ţigaretelor electronice către minori. Suplimentar, legea interzice utilizarea vapatului sau utilizarea produselor din tutun încălzit în ŞCOLI. Toate produsele cu tutun şi cu nicotină existente pe piaţa din România au fost definite şi interzise vânzării către MINORI. Totodată, în premieră, legea defineşte săculeții cu nicotină precum şi interzicerea vânzării acestora către minori”, explică ei.

Medicii atrag atenția că folosirea țigărilor electronice și a dispozitivelor de vapat este tot un fel de fumat. Mai mult decât atât, fumatul pasiv, chiar și în rândul țigărilor electronice, este nociv pentru organism.

Descrise ca variante mai sănătoase pentru fumătorii de tutun clasic, dispozitivele de vapat și țigările electronice au devenit foarte populare în rândul tinerilor și adolescenților. Ideea generală este că ele nu sunt atât de nocive.

Studiile științifice au demonstrat însă că aceste dispozitive conțin chimicale care sunt la fel de periculoase ca și poluarea.

De alftel, OMS monitorizează, la nivel global, răspândirea EVALI, adică a bolilor generate de utilizarea țigărilor electronice. Mai exact, această afecțiune pulmonară poate avea simptome precum: lipsa de aer, tuse, vomă, diaree, cefalee, dureri toracice, palpitații, febră, frisoane. În cazuri grave, pacienții ajung la terapie intensivă sau își pot pierde viața. Cel mai adesea, tinerii și adolescenții sunt afectați de această boală acută.

Datele OMS arată că 34 de țări au interzis vânzarea țigărilor electronice. În schimb, în 88 de țări nu există limită de vârstă pentru consum și 74 de țări nu au reglementări în vigoare pentru aceste produse dăunătoare.

Legea interzice vânzarea către minori și prin automate a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Mai mult, țigările electronice nu vor mai putea fi comandate la easybox sau locker. Companiile care nu respectă legea riscă amenzi de până la 20.000 de lei, pentru încălcarea repetată a prevederilor și chiar închiderea. În funcție de gravitatea faptei, sancțiunile pot ajunge până la 100.000 de lei, pentru producători.

FOTO Shutterstock

Postări asemănătoare

Doi indivizi s-au bătut în fața unui sediu al poliției. Polițiștii s-au autosesizat după ce au văzut filmul pe Internet

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) Momentul atacului mafiot de la Brăila a fost surprins de camere de supraveghere

Maria Vlad Romaniţă

C. Munteanu (Oțelul Galați): ”Am putea să ajungem în situația să ni se suspende terenul”

Reperul