Reperul
Administratie Braila Politic

Acuzaţii grave: Administraţia Pieţelor Brăila a încasat peste 400.000 de euro de la comercianți, fără să aibă contracte cu ei

* Acuzaţiile sunt lansate de preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă *

Acuzații grave la adresa conducerii Administrației Piețelor și Târgurilor Brăila. De aproximativ un an și jumătate, SC APT îi taxează pe comercianții care dețin spații în piețe cu sume care nu au fost aprobate nici de către Adunarea Generală a Acționarilor și nici de către Consiliul de Administrație. Acuzațiile sunt făcute de către președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă. Acesta a adăugat că noul director al APT, Meluta Drăguț, ar fi refuzat să semneze contracte cu majoritatea comercianților, dar că aceștia sunt, totuși, taxați pentru spațiile pe care le ocupă.

“De un și jumătate, în diferite perioade, o mare parte dintre comercianții care au avut contracte cu SC APT funcționează în aceste spații fără a deține contracte valabile la zi. Deci, practic, acum un an și jumătate, acum un an și opt luni, aceste contracte au început să expire. Din cunoștințele mele – pentru că am făcut și o adresă oficială la APT, să primim un răspuns oficial -, dar din discuțiile cu mai mulți comercianți, am ajuns la concluzia că APT, practic, a încasat niște sume de bani, cu titlul de daune interese sau ce au scris ei pe factură, fără să aibă o justificare legală. Suma asta se ridică, din calculele pe care le-am făcut, undeva la 400.000 de euro. Deci APT a încasat în ultimul an și jumătate peste 400.000 de euro, bani de la comercianți, fără să aibă contracte cu aceștia, fără să aibă tarife și prețuri aprobate de Consiliul Local în acest sens. Cum a fost posibil să se stabilească din burtă niște valori pe care să le factureze oamenilor? Deci n-au avut documente justificative, nu există o hotărâre CLM care să stabilească tarifele! (…) Suntem exact ca la apa de ploaie. Nimeni nu știe care este formula prin care au ajuns la suma respectivă. Aleatoriu, deci așa a vrut doamna director de la APT, 500 de lei, 700, 400, 300…”, a declarat Alexandrul Dănăilă.

Liderul PNL Brăila a mai precizat că unii dintre comercianții respectivi sunt acum în proces cu APT Brăila și se întreabă cam ce ar face societatea dacă s-ar vedea nevoită să returneze banii care, din punctul său de vedere, au fost încasați ilegal. “Ce s-ar întâmpla dacă astăzi toți comercianții care nu au contracte valabile ar pleca din piață? Societatea ar intra în faliment în secunda doi. Am întrebat CA, AGA de la APT și directorul cum au fost realizați indicatorii de performanță pentru anul 2017 și așteptăm răspuns. Dacă vom primi răspuns că au fost realizați, este o minciună. N-au fost realizați. Deci s-au facturat niște sume în 2016  și 2017 ilegal. De ce vă spun că e ilegal? Pentru că într-o speță similară, când a ajuns director Bălan Costel la această societate, pentru două luni în care s-au încasat niște tarife care fuseseră suspendate în instanță – că sunt suspendate în instanță sau că nu le ai deloc e o chestiune similară -, a venit atât ANAF-ul, cât și Curtea de Conturi la această societate și au dispus restituirea sumelor de bani către comercianții care le-au plătit. Ceea ce s-a și întâmplat”, a explicat liberalul.

Postări asemănătoare

VIDEO: PNL și-a lansat la Galati candidații pentru Parlamentul European

Maria Vlad Romaniţă

Adrian Tabarac: Dezastru total la Braicar

Reperul

De astăzi pot fi depuse cererile pentru lemne de foc

Reperul