Reperul
Eveniment Galati Social

Aglomerație la Centrul de Urgență pentru Persoanele fără Adăpost din Galați

* În aceste zile, tot mai mulți oameni ai străzii sunt cazați în Centru, unde sunt feriți de ger și primesc hrană caldă *

Gerul din ultimele zile i-a gonit de pe străzi pe oamenii fără adăpost. Ca să nu înghețe, sute de persoane care trăiesc sub cerul liber s-au refugiat la Centrul de Urgență pentru oamenii străzii, subordonat Primăriei Galați. Aici au căldură, mâncare, asistență medicală și consiliere. Deja în Centru sunt 100 de persoane, iar episoade de ger vor mai urma.

,,În regulament sunt stipulate 44 de locuri de cazare și în prezent sunt 100. Centrul de Urgență face eforturi pentru a asigura cazare pentru toate persoanele care au nevoie în această perioadă rece. Deci, cu siguranță, nimeni nu va rămâne fără adăpost și sprijin”, a spus Viorica Colac, directorul Centrului.

Capacitatea centrului se poate extinde și mai mult. Deocamdată, doar în unele camere a fost nevoie să se pună saltele, dar se pot pune și în altele și se vor suplimenta și paturile. ,,Pe acest frig este întotdeauna aglomerație aici, dar cred că este un ajutor deoarece altfel nu știu unde am putea merge. Suntem mai mulți, dar acestea sunt condițiile, ne descurcăm, măcar un acoperiș avem, căldură și mâncare”, spune Nicușor Geru, unul dintre cei internați în Centru deoarece nu are locuință si nici nu își permite să stea cu chirie.

Polițiștii locali patrulează mult mai des pe străzi pentru a identifica și transporta la adăpost oamenii fără casă care altfel riscă să facă hipotermie. ,,În ultimele zile cu temperaturi scăzute, la nivelul municipiului Galați polițiștii locali au avut ca prioritate depistarea și internarea persoanelor fără adăpost. În doar câteva zile, oamenii legii au găsit în stradă un număr de 25 de persoane, 14 dintre acestea au refuzat internarea, iar restul de 11 au ajuns în instituții de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanțe și transportate la unitățile medicale. De menționat că, de la începutul anotimpului rece, în atenția polițiștilor locali au fost un număr de 110 persoane fără adăpost, 57 dintre acestea fiind internate în centrele specializate”, a precizat Petrică Hahui, directorul Poliției Locale Galați.

Sunt în continuare și cazuri în care oamenii fără adăpost refuză ajutorul autorităților, în general deoarece nu acceptă regulile de conviețuire și disciplină din Centru.

Postări asemănătoare

Mai bine de jumătate din pensiile românilor au fost recalculate

Reperul

Câini comunitari aruncați la gunoi

Maria Vlad Romaniţă

Scandalul diplomelor medicale false ar avea o protagonistă din Galați

Maria Vlad Romaniţă