Reperul
Eveniment Galati

Al 17-lea focar de pestă porcină africană confirmat în județul Galați

* Prezența virusului a fost confirmată într-o exploatație din Nămoloasa *

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în această după-amiază și a aprobat Planul de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere, ca urmare a confirmării focarului de pestă porcină africană în exploatația non-profesională a unui cetățean din satul Nămoloasa, comuna Nămoloasa. Astfel, s-a decis uciderea preventivă a celor 66 de porci aflați în exploatație (alți trei fiind deja morți), distrugerea cadavrelor și ecarisarea teritoriului, precum și aplicarea măsurilor de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

S-au instaurat o zonă de protecție în jurul focarului, de minim 3 km, cuprinzând localitățile Nămoloasa, Nămoloasa Sat și exploatațiile pe o rază de 3 km nord, și o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include zona de protecție, pe raza localităților Liești, Lungoci, Fundenii Noi, Fundeni, Tudor Vladimirescu, Mănăstirea Vladimirești (județul Galați); Olăneasa (județul Brăila); Călienii Vechi, Călienii Noi, Maluri, Nănești, Râmniceni, Belciugatele, Tătaru, Măicănești (județul Vrancea).

În aceste zone, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Reamintim că pesta porcină africană este o boală gravă care nu afectează oamenii, dar poate produce mari pagube economice.

Acesta este al 17-lea focar de pestă porcină africană descoperit în județul Galați.

Postări asemănătoare

A intrat cu mașina într-un copac după ce i s-a făcut rău la volan

Maria Vlad Romaniţă

Amenințarea COVID 19 în Galați încă nu a trecut

Maria Vlad Romaniţă

(VIDEO) Procesiune religioasă întreruptă de jandarmi

Maria Vlad Romaniţă