Reperul
Administratie Galati Social

Alarmant: Gigacaloria ar putea costa peste 700 de lei la iarnă!

* Avertismentul vine chiar de la Primărie * Potențiala scumpire ar fi cauzată de debranșările masive de la sistemul centralizat de încălzire, care fac ca distribuirea agentului termic pentru un număr tot mai mic de consumatori să fie un dezastru financiar * Primăria îi îndeamnă în continuare pe gălățeni să își monteze sisteme alternative de încălzire a locuinței cu  sprijin de la municipalitate *

Anunț alarmant de la Primărie pentru gălățenii care sunt încă racordați la sistemul centralizat de încălzire. Gigacaloria s-ar putea scumpi în această iarnă, și nu cu puțin. Prețul acesteia ar putea sări de 700 de lei! „Numărul mic al utilizatorilor sistemului centralizat și pierderile foarte mari ale sistemului centralizat folosit prin contractul cu SC Electrocentrale SA Galați ar duce la un cost estimat, pentru iarna 2018-2019, de peste 700 de lei/Gcal, cost dificil de suportat din punct de vedere financiar de către cetățeni”, a anunțat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Scumpirea nu a fost încă operată, dar este clar că la această măsură se va ajunge în cele din urmă. La ora actuală, doar 12.000 de apartamente din oraș mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, adică 13% din câte erau cândva, ceea ce face ca pornirea și funcționarea sistemului pentru un număr atât de mic de consumatori să devină prea costisitoare.

Acesta este motivul pentru care Primăria a început să transforme punctele termice în microcentrale de cartier. Până când acelea vor fi gata, locuitorii sunt încurajați în continuare de municipalitate să se debranșeze de la sistemul centralizat de încălzire și să își monteze sisteme altermnative de încălzire a locuinței, beneficiind de ajutor financiar de la bugetul local. „Primăria municipiului Galați anunță că a transmis o nouă informare asociațiilor de proprietari/locatari cu privire la soluțiile inițiate și aflate în implementare cu privire la alimentarea cu energie termică a cetățenilor pentru iarna 2018 – 2019. Este vorba despre: transformarea celor 24 de puncte termice în microcentrale de cartier (dintre care 20 vor deservi aproximativ 6.000 de apartamente, iar patru – instituții publice), acolo unde există eficiență, și acordarea ajutorului financiar în valoare de 3.000 de lei în scopul achiziționării unui sistem alternativ celui centralizat de producere a apei calde și căldurii”, a comunicat Primăria.

Postări asemănătoare

Spectaculoasa expoziţie „Feeria cristalelor”, deschisă la Grădina Botanică

Reperul

34 de străini care stăteau sau lucrau ilegal în Galați, depistați în 2020

Maria Vlad Romaniţă

Noi descoperiri la situl arheologic Tirighina – Barboși

Reperul