Reperul
Eveniment

Amenzi de până la 2.000 lei, pentru cei care se opun mamelor care alăptează în public

Proiectul de lege privind alăptarea în spaţii publice stabileşte măsuri privind prevenirea discriminării din partea persoanelor fizice sau juridice a mamelor care alăptează, precum și combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

Documentul prevede ca evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla acolo și care alăptează un copil, interzicerea alăptării acestuia sau refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează să fie sancționate cu amendă contravențională.

În funcție de categoria în care se încadrează persoana care nu respectă dreptul unei mame de a alăpta în spații publice, amenzile sunt următoarele:

-pentru persoanele fizice – de la 100 la 500 de lei;

-pentru persoanele juridice – de la 1.000 la 2.000 de lei.

Constatarea faptelor şi aplicarea amenzilor se vor face de către Poliţia locală, de persoane împuternicite din cadrul Ministerului Afacerilor Interne sau reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Potrivit inițiatorilor, “periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum și durata zilnică nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare (refuzul acordării unor servicii în spații publice mamelor care alăptează – n. red.) reprezintă un abuz și o discriminare și ar izola social și profesional mama. Alternativa oferită femeilor în unele din aceste spații publice, concretizate prin camere tip «mama și copilul» pot fi o opțiune, dar nu o pot obliga pe mamă să își hrănească în acele încăperi sugarul. Dreptul copilului la hrană, precum și dreptul copilului la sănătate trebuie să prevaleze și acestea trebuie să fie protejate prin lege”.

Proiectul a fost transmis către preşedintele ţării pentru promulgare.

Postări asemănătoare

53 de noi îmbolnăviri cu SARS CoV2 la ”Sf. Spiridon”. Anchetă penală începută la acest cămin

Maria Vlad Romaniţă

Vasile Varga: „Solicit public ministrului Sorina Pintea demiterea de urgență a managerului Spitalului Brăila”

Reperul

S-a electrocutat la furat

Maria Vlad Romaniţă