O gălățeancă arată cu degetul către cadrele medicale de la Spitalul de Urgență pe care le acuză că din cauza modului în care a fost tratat, tatăl său a murit.
”Tatăl meu, Emil Mocanu, a fost internat de patru ori la Spitalul Județean. El stătea într-un cămin pentru bolnavi de Alzheimer și a urinat de mai multe ori cu sânge, a avut febră. A fost luat la spital de patru ori, deci era clar o infecție urinară.
În toate cele patru internări, de-a lungul unei luni, 14 martie – 14 aprilie, el practic nu a fost văzut de urolog. Mi s-a spus, din ce am putut eu să aflu, sunând pe telefon în Urgențe, că este pe secția Diabet. Doamna doctor Tiron, căreia țin să-i mulțumesc, mi-a spus că l-a internat pentru că i s-a făcut milă de el, deoarece nu voia niciun medic să-l interneze. La secția Diabet, doamna doctor nu a putut să se implice în problemele urologice. În schimb, i-a stabilizat glicemia, care a crescut din cauza infecției, însă problema de fond, cu urologia, a rămas.
La prima internare a stat 20 de ore în UPU, timp în care mi s-a spus că i s-a scăzut febra și că i s-au făcut investigații. Eu mă întreb, dacă i-au scăzut febra, în mod normal, cauți să nu stea cu lucrurile ude pe el. Tatăl meu, fiind o persoană la 70 de ani, cu alte boli care erau ținute sub control, ar fi trebuit schimbat de hainele ude. Eu știu că acolo este un flux mare de pacienți, dar cineva trebuia să facă lucrul acesta, să-l schimbe, pentru că sunt oameni plătiți.
Nu a fost schimbat, a fost lăsat așa, a făcut bronhopneumonie și mi se pare culmea să te duci cu o infecție urinară, să nu se coboare la caz, faci bronhopneumonie, după 20 de ore petrecute în UPU, și mori de această boală tratabilă în secolul 21. Știu că nimic n-o să-l aducă înapoi, însă mă uit că multă lume moare sub umbrela COVID-ului. Tatăl meu a avut COVID în noiembrie, s-a tratat la Boli Infecțioase. Mi se pare că după ce ai trecut prin boală și faci și vaccinul cu rapel cu tot, deci nu ești atât de susceptibil să fii bolnav din nou, pe noi ne-a izolat ca aparținători. De un an și ceva nu ne-am văzut tatăl, pentru că nu ne dădeau voie la cămin, deci era mai puțin probabil să aibă această boală. Atunci, de ce nu l-au pus într-o rezervă, de ce nu i-au schimbat lucrurile, de ce să facă bronhopneumonie când eu l-am păzit de atâtea boli grave și l-am ținut într-un echilibru și i-am prelungit zilele. Putea să aștepte acel test într-o rezervă, mai ales că era bătrân, depindea de patru injecții cu insulină pe zi.
Am înțeles că abia la ultima internare ar fi zis un domn urolog să-i dea ceva pentru afecțiunea pe care o avea. Dar atunci deja plămânii erau încărcați, deja lucrurile erau intrate pe o direcție finală”, susține Gina Munteanu, fiica bătrânului decedat.
Reprezentanții Spitalului de Urgență au început o anchetă în acest caz.
”Se va constitui o comisie medicală pentru a analiza detaliat fiecare aspect care a fost menționat în reclamația respectivă”, a precizat Ionuț Bănaeșanu, purt. de cuv. al Spitalului de Urgență Galați.
Și Colegiul Medicilor face o anchetă, în urma plângerii depuse de fiica bătrânului decedat.
”La nivelul Colegiului Medicilor Galati s-a primit o sesizare în legătură cu decesul unui pacient pe 24 aprilile. Sesizarea a fost dirijată către comisia de jurisdictie care are o anchetă în desfășurare”, a precizat dr Mihai Polinschi, vicepreședintele Colegiului Medicilor Galați.