Reperul
Cultural Eveniment Literatura

Andreea Răsuceanu și Linia Karman, la Galati

𝐌𝐚𝐫𝐭̦𝐢, 𝟏𝟒 𝐧𝐨𝐢𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, începând cu ora 𝟏𝟖.𝟎𝟎, la 𝐋𝐢𝐛𝐫𝐚̆𝐫𝐢𝐚 𝐇𝐮𝐦𝐚𝐧𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐆𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢 (Str. Domnească nr. 45), va avea loc lansarea romanului 𝑳𝒊𝒏𝒊𝒂 𝑲𝒂́𝒓𝒎𝒂́𝒏 de Andreea Răsuceanu, apărut în colecția „Fiction Ltd” a editurii Polirom. Alături de autoare, vor vorbi: Doru Căstăian, Cristina Vasiliu, Adi G. Secară.
„O intelectuală aflată într-o stare posttraumatică și o adolescentă desțărată pornesc într-o excursie spre rădăcini. Călătoria e, deopotrivă, o ciocnire între generații, o incursiune în istoria familiei și a C.-ului, o experiență de (auto)cunoaștere și regăsire, o aventură în căutarea sensului existenței. Tema fierbinte a emigrației românilor de azi în Occident se oglindește în transmutarea unor italieni pe pământ românesc, la mijlocul veacului al XIX-lea. Poți trece «Linia Kármán» fără explozie sau năruire? Numai marea literatură reușește să surprindă nuanțele infinitezimale și imprevizibilul tuturor transgresiunilor umane. Linia Kármán e un roman tulburător despre multiplele forme de locuire, dislocare, acomodare, nu doar în/din spații geografice și biotopuri diverse, ci și în ceea ce privește propriul sine, identitatea și alteritatea, prezentul și trecutul, realitatea exterioară și cea psihologică, viața și moartea, adevărul și ficțiunea. Andreea Răsuceanu este o prozatoare extraordinară, o creatoare originală de lumi actuale și apuse, zdruncinate de drame individuale și colective, conturate cu precizie realistă și învăluite într-o copleșitoare poezie a crepuscularului.” (Gabriela Gheorghișor)
„Ultimul volum al trilogiei satului C., Linia Kármán, e o poveste fascinantă, în care trecutul se amestecă permanent în prezentul narațiunii. Frecventele suprapuneri temporale, discontinuitatea cronologică, jocul cu perspectivele narative, alternarea vitezelor cu care curge textul fac din trilogia Andreei Răsuceanu una dintre cele mai subtile și convingătoare aventuri narative contemporane. Oamenii și locurile – care se recompun treptat, din perspective multiple – dobândesc, în paginile cărții, dimensiuni mitice, într-un melanj original de realism și lirism. Linia Kármán e un roman intens, impecabil scris, cu personaje vii, ale căror povești de viață continuă să te urmărească și după ce lectura s-a încheiat.” (Carmen Mușat)
𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐞𝐚 𝐑𝐀̆𝐒𝐔𝐂𝐄𝐀𝐍𝐔 este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului 𝑉𝑎̂𝑛𝑡𝑢𝑙, 𝑑𝑢ℎ𝑢𝑙, 𝑠𝑢𝑓𝑙𝑎𝑟𝑒𝑎 (2020), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, și nominalizări la Premiile revistei 𝑂𝑏𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑡𝑜𝑟 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză 𝑍𝑖𝑎𝑟𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝐼𝑎𝑠̦𝑖. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022), și în bulgară, la ICU Publishing (2023). 𝑂 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑣𝑖𝑎𝑡̦𝑎̆ 𝑛𝑒𝑐𝑢𝑛𝑜𝑠𝑐𝑢𝑡𝑎̆ (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei 𝐴𝑡𝑒𝑛𝑒𝑢 (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, și a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A apărut în Franța, la editura Nouvel Attila-Seuil (2023). A debutat cu volumul 𝐶𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑜𝑢𝑎̆ 𝑀𝑎̂𝑛𝑡𝑢𝑙𝑒𝑠𝑒 (2009). În 2013 a apărut 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖𝑢𝑙 𝑙𝑢𝑖 𝑀𝑖𝑟𝑐𝑒𝑎 𝐸𝑙𝑖𝑎𝑑𝑒. 𝐸𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑔𝑒𝑜𝑔𝑟𝑎𝑓𝑖𝑒 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑟𝑎̆ (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România și Premiile revistei 𝑂𝑏𝑠𝑒𝑟𝑣𝑎𝑡𝑜𝑟 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎𝑙; apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu 𝐵𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑖𝑢𝑙 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑟. 𝑆̦𝑎𝑠𝑒 𝑙𝑒𝑐𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑝𝑜𝑠𝑖𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑎𝑙𝑒 𝑜𝑟𝑎𝑠̦𝑢𝑙𝑢𝑖 (2016) și 𝐷𝑖𝑐𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑟 𝑑𝑒 𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖 𝑙𝑖𝑡𝑒𝑟𝑎𝑟𝑒 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟𝑒𝑠̦𝑡𝑒𝑛𝑒 (coautor, 2019), pentru care a primit Premiul AgențiadeCarte.ro, secțiunea eseu, publicistică, memorialistică.

Postări asemănătoare

Circulația cu tramvaiul blocată din cauza unui șofer care a parcat aiurea

Reperul

Restricții de circulație în weekend

Reperul

FLU FLU – un spectacol concert de Răzvan Clopoțel, pe 16 noiembrie la Galați (VIDEO)

Reperul