Reperul
Social

Angajații căminelor de bătrâni și de copii vor trebui fie să se vaccineze împotriva COVID-19

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul MMPS se precizează că autoritățile administrației publice locale și furnizorii de servicii sociale vor avea obligația, potrivit unui proiect de OUG, de a solicita angajaților ce intră în contact cu cei pe care-i îngrijesc fie dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, fie dovada unui rezultat negativ al testării, fie confirmarea faptului că au avut boala.
După adoptarea proiectului de OUG, dacă angajații menționați mai sus nu pot prezenta niciuna din aceste dovezi, li se va interzice accesul în centrele de îngrijire sau li se va interzice desfășurărea activităților care presupun contactul cu cei îngrijiți.

Cei care care vor refuza vaccinarea “vor putea opta pentru testarea periodică, dar vor suporta costurile aferente testării”, după cum mai apare în comunicatul ministerului. Ca excepție, persoanele care nu s-au vaccinat din motive medicale nu vor fi nevoite să achite costul aferent testării, ci acesta va fi suportat de către direcţiile de sănătate publică judeţene. Nerespectarea acestor prevederi va fi considerată contravenție.
Toate aceste măsuri și acțiuni sunt asigurate de către autoritățile administrației publice locale, precum și de persoane fizice sau persoane juridice, publice ori private, denumiți furnizorii de servicii sociale.

Furnizori publici de servicii sociale pot fi:

-structuri specializate ale autorităţilor administraţiei publice locale şi autorităţile executive din unităţile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş, municipiu şi sectoare ale municipiului Bucureşti;
-autorităţi ale administraţiei publice centrale ori alte instituţii aflate în subordinea sau coordonarea acestora care au stabilite prin lege atribuţii privind acordarea de servicii sociale pentru anumite categorii de beneficiari;
-unităţi sanitare, unităţi de învăţământ şi alte instituţii publice care dezvoltă, la nivel comunitar, servicii sociale integrate.
Furnizori privaţi de servicii sociale pot fi:

-organizaţii neguvernamentale, respectiv asociaţiile şi fundaţiile;
-culte recunoscute de lege;
-persoane fizice autorizate în condiţiile legii;
-filiale şi sucursale ale asociaţiilor şi fundaţiilor internaţionale recunoscute în conformitate cu legislaţia în vigoare;
-operatori economici cu scop lucrativ.

Postări asemănătoare

Galati | O nouă etapă de dezinsecție

Reperul

Toți porcii din Vameș au fost omorâți, deși în localitate nu a fost confirmat niciun focar de pestă

Maria Vlad Romaniţă

S-a dat startul depunerii cererilor pentru obținerea tichetelor sociale de Paște

Reperul