Reperul
Politic

Antoneta Ioniță: Dacă Guvernul PSD va refuza să aplice diferențiat taxa claw-back, medicamentele ieftine vor dispărea de tot din farmacii

* Taxa are aceeași valoare pentru toate medicamentele, astfel că producătorii s-au trezit că, în cazul medicamentelor ieftine, taxa este egală sau chiar mai mare decât prețul de producție *

Antoneta Ioniță, deputat PNL de Brăila, trage încă un semnal de alarmă privind medicamentele cu prețuri scăzute, care ar putea dispărea de tot din farmacii. Este vorba în special despre medicamente esențiale, cu prețuri sub 25 de lei, accesibile pacienților de toate vârstele și la care apelau în special pensionarii. Deja de pe rafturile farmaciilor au dispărut mii de astfel de medicamente ieftine și bune.

Situația, explică deputatul Antoneta Ioniță, survine ca urmare a introducerii unei taxe ”pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății”, așa numita taxă claw-back, pe care producătorii de medicamente trebuie să o plătească. Taxa are aceeași valoare pentru toate medicamentele, astfel că producătorii s-au trezit că, în cazul medicamentelor ieftine, taxa este egală sau chiar mai mare decât prețul de producție. Urmarea a fost retragerea medicamentelor ieftine de pe rafturi și stoparea producției. Antoneta Ioniță spune că soluții există și prima dintre acestea ar fi aplicarea diferențiată a taxei claw-back, pentru diferite tipuri de medicamente.

”I-am solicitat ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să îmi spună ce măsuri a luat pentru ca medicamentele ieftine, de care beneficiază în special pensionarii și bolnavii cronici, să nu dispară de tot din farmacii și ce a făcut pentru a proteja producătorii autohtoni de medicamente, acolo unde sunt mii de locuri de muncă. Din răspunsul primit am aflat că s-a constituit o comisie, care analizează acum posibilitatea plafonării taxei claw-back și aplicarea ei diferențiată, pe grupe de medicamente. Sper ca această comisie să ia decizii rapide, până să dispară medicamentele ieftine de pe rafturi, iar pacienții să nu mai aibă acces la tratament, din cauza prețurilor mari. PSD ne-a obișnuit să promită multe și să nu facă mai nimic din ce a promis”, a comentat deputatul liberal.

Postări asemănătoare

Klaus Iohannis a explicat la Focșani ce înseamnă o Românie normală

Reperul

Vasile Varga i-a adresat o interpelare ministrului Transporturilor privind podul peste Dunăre

Reperul

Opt primari din Brăila îl susțin oficial pe fostul premier Mihai Tudose și Pro România

Reperul