Reperul
Politic

Antoneta Ioniță: Fără sprijin de la Guvern, medicii tineri vor prefera să plece din țară

* Deputatul PNL de Brăila apreciază că în medicina de familie criza de cadre este accentuată, iar statul ar putea-o rezolva dacă i-ar sprijini pe medicii tineri să apuce pe acest drum *

Actuala criză de specialiști în sistemul sanitar românesc nu poate fi rezolvată doar prin creșteri salariale, consideră deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță. Liberala este de părere că această criză se resimte atât la nivelul spitalelor, cât și în sistemul Asistenței Medicale Primare, în rețeaua medicilor de familie. ”Credite avantajoase, de tipul «primul praxis», pentru dotarea cabinetului medical, ar putea încuraja tinerii să se specializeze în medicina de familie și să fie motivați să practice această meserie și în mediul rural, acolo unde ne confruntăm cu o criză a specialiștilor în domeniu, acolo unde sunt comunități întregi fără asistență medicală primară. Medicii de familie ar trebui să beneficieze și de neimpozitarea veniturilor, dar și de alte măsuri, pe care Guvernul PSD să le aplice pentru susținerea lor”, consideră deputatul Antoneta Ioniță.

Deputatul PNL l-a întrebat pe ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, cum înțelege să susțină medicii, astfel încât aceștia să nu mai plece în străinătate. „Răspunsul primit demonstrează demagogia actualilor guvernanți, care, pe fond, nu sunt dispuși să găsească niciun fel de măsuri concrete care să-i stimuleze pe tineri. Astfel, neimpozitarea veniturilor se află ”în studiu”, acordarea unor sume din ”taxa pe viciu” nu este posibilă, iar cât privește facilități de tipul creditelor ”primul praxis”, acestea nici nu se află în strategia guvernanților în ceea ce privește sistemul sanitar. Am mai spus și am să susțin până se va schimba ceva, că medicina primară trebuie sprijinită, pentru că reprezintă segmentul din sănătate cel mai aproapiat de pacient, unde se asigură peste 80% din serviciile medicale. Este rușinos că guvernarea actuală nu înțelege acest lucru, că nu privește asistența medicală primară pe termen mediu și lung. Lipsa politicilor de sprijinire a specialiștilor tineri va avea consecințe în viitorii ani, când, cel mai probabil, vom constata că nu mai avem medici de familie”, este semnalul de alarmă tras de Antoneta Ioniță.

Postări asemănătoare

Galați | 70.000 de semnături pentru Klaus Iohannis

Reperul

Consilierii PNL Galați cer revocarea HCL prin care se majorează taxele și impozitele

Reperul

A. Popa (PNL Brăila): ”Eu cu administrația PSD nu am avut nicio înțelegere de niciun fel și nici nu vreau să am”

Sorin Rugină