Reperul
Politic Social

Antoneta Ioniţă: Medicii de familie au o multitudine de probleme, ceea ce va crea în următorii ani o criză a medicinei de familie

* Deputatul trage acest semnal chiar de Ziua Internațională a Medicului de Familie *

Ziua Internațională a Medicului de Familie, celebrată pe 19 mai din anul 2010, îi prinde pe specialiștii români cu o multitudine de probleme, atrage atenția deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță, medic de profesie. Parlamentarul avertizează că, dacă lucrurile nu se vor îmbunătăți, medicii tineri nu vor mai opta pentru această specializare, ceea ce va genera o criză a medicinei de familie.

„În România, din cei circa 40.000 de medici care lucrează în contract cu casele de asigurări de sănătate, circa 11.256 sunt medici de familie, ponderea cea mai mare a acestor cabinete fiind la oraș. Deși 45% din populația României trăiește la sate, sunt foarte puține cabinete de medicină de familie în mediul rural, iar mii de oameni care au nevoie de ajutor merg uneori zeci de kilometri până la un medic, pentru a fi consultați. În multe țări, guvernele conștientizează valoarea acestei specialități care reprezintă poarta de intrare în sistemul de sănătate și medicina de prim contact, asigurând peste 70% din nevoile de servicii medicale uzuale ale populației. Din păcate, în România, medicii de familie se confruntă cu o avalanșă de probleme, de la finanțarea insuficientă, birocrația care sufocă specialiștii, legislația deficitară, crizele de tot felul. De aceea, medicii tineri nu mai aleg această specializare, iar mulți dintre specialiștii din sistem părăsesc țara. Lipsa atractivității față de această specialitate va duce în următorii ani, conform prognozelor, la o criză a medicinei de familie în România”, declară deputatul PNL Antoneta Ioniță.

Aceasta remarcă dăruirea medicilor de familie români, care sunt alături de pacienţii lor, în ciuda tuturor problemelor din sistemul de sănătate. „Ca medic de familie, știu că munca noastră, care implică o mare responsabilitate, se desfășoară în condiții dificile, iar resursele de care avem nevoie nu sunt disponibile. Cu toate acestea, medicii sunt devotați și practică această profesie cu dăruire și maximă seriozitate. Ei sunt cei care le sunt alături pacienților și familiilor acestora încă din prima zi a vieții lor, îi învață cum să prevină și să trateze bolile și au un rol foarte important în societate. De ziua noastră, a medicilor de familie, urez ‘La mulți ani!’ și multe împliniri tuturor colegilor care au ales să practice această nobilă meserie!”, este mesajul deputatului PNL de Brăila cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie.

Postări asemănătoare

La Tudor Vladimirescu sunt uciși toți porcii

Maria Vlad Romaniţă

Record: Peste 1.000 de oameni la Măcin Mountain Fun, dintre care 400 din Galaţi

Negocieri ”cu cântec” pentru semnarea contractului colectiv de muncă la Centrul Cultural Dunărea de Jos

Reperul