Reperul
Braila Politic

Antoneta Ioniță (PNL Brăila): Guvernarea PSD continuă distrugerea sistematică a medicinei de familie

Într-un comunicat de presă transmis de către deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță, partidul aflat la guvernare este acuzat de distrugerea sistematică a medicinei de familie. Ioniță acuză că acest domeniu este privit într-un mod iresponsabil de guvernanți, în ciuda adresabilității sale crescute.

”Medicina de familie continuă să fie subfinanțată comparativ cu tot restrul Uniunii Europene. La noi se alocă 6% din bugetul asigurărilor de sănătate, în timp ce media europeană este de 12-13%. Birocrația, munca în exces sunt alte elemente care îi țin deoparte pe medicii tineri de asistența primară, total neatractivă pentru ei”, explică deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță. Parlamentarul spune că programul de guvernare al PSD a prevăzut măsuri care nu s-au luat, însă, niciodată.

”S-a promis acordarea de credite avantajoase pentru medicii de familie tineri, în vederea dotării cabinetelor, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici acum. S-a tot vorbit despre facilități fiscale pentru toți mediii de familie, dar tot la stadiul de promisiuni a rămas totul. În luna iunie 2018, l-am interpelat pe ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, și i-am solicitat să precizeze care este politica Ministerului de Finanțe față de impozitarea veniturilor medicilor. În răspunsul primit, se spunea că măsurile fiscale sunt în analiza ministerului. A trecut un an și am revenit cu aceeași întrebare, să aflăm și noi ce au relevat analizele ministerului și ce măsuri se au în vedere. Răspunsul primit este o bătaie de joc la adresa medicilor de familie, care sunt pasați spre Ministerul Sănătății și spre Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Nimic despre aplicarea unor măsuri fiscale care să facă atractivă medicina de familie. Distrugerea medicinei de familie, pe care o vom resimți în anii următori, va purta semnătura PSD, a ministrului Eugen Teodorovici și a ministrei Sorina Pintea”, atrage atenția deputatul Antoneta Ioniță.

Cum în acest moment majoritatea medicilor de familie au vârsta medie de 55 de ani, peste cinci ani, pensionarea acestora va duce la o criză majoră a medicinei de familie. Asociațiile profesionale estimează că, din 2023-2024, unul din patru români va rămâne fără medic de familie.

Postări asemănătoare

Bogdan Rodeanu, USR: Procedura parlamentară de audiere a miniștrilor, un teleshopping politic

Sorin Rugină

Ionuț Pucheanu: Toate partidele politice care au consilieri locali și care cred că pot influența un vot, cu siguranță, vor veni să ceară! Orice!

Sorin Rugină

Dănăilă: Brăila a rămas fără 15 milioane de euro din buget în doi ani, iar primarul stă cu capul la cutie

Reperul