Reperul
Braila Politic

Antoneta Ioniță (PNL Brăila): Guvernarea PSD continuă distrugerea sistematică a medicinei de familie

Într-un comunicat de presă transmis de către deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță, partidul aflat la guvernare este acuzat de distrugerea sistematică a medicinei de familie. Ioniță acuză că acest domeniu este privit într-un mod iresponsabil de guvernanți, în ciuda adresabilității sale crescute.

”Medicina de familie continuă să fie subfinanțată comparativ cu tot restrul Uniunii Europene. La noi se alocă 6% din bugetul asigurărilor de sănătate, în timp ce media europeană este de 12-13%. Birocrația, munca în exces sunt alte elemente care îi țin deoparte pe medicii tineri de asistența primară, total neatractivă pentru ei”, explică deputatul PNL de Brăila Antoneta Ioniță. Parlamentarul spune că programul de guvernare al PSD a prevăzut măsuri care nu s-au luat, însă, niciodată.

”S-a promis acordarea de credite avantajoase pentru medicii de familie tineri, în vederea dotării cabinetelor, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici acum. S-a tot vorbit despre facilități fiscale pentru toți mediii de familie, dar tot la stadiul de promisiuni a rămas totul. În luna iunie 2018, l-am interpelat pe ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici, și i-am solicitat să precizeze care este politica Ministerului de Finanțe față de impozitarea veniturilor medicilor. În răspunsul primit, se spunea că măsurile fiscale sunt în analiza ministerului. A trecut un an și am revenit cu aceeași întrebare, să aflăm și noi ce au relevat analizele ministerului și ce măsuri se au în vedere. Răspunsul primit este o bătaie de joc la adresa medicilor de familie, care sunt pasați spre Ministerul Sănătății și spre Comisia Națională de Strategie și Prognoză. Nimic despre aplicarea unor măsuri fiscale care să facă atractivă medicina de familie. Distrugerea medicinei de familie, pe care o vom resimți în anii următori, va purta semnătura PSD, a ministrului Eugen Teodorovici și a ministrei Sorina Pintea”, atrage atenția deputatul Antoneta Ioniță.

Cum în acest moment majoritatea medicilor de familie au vârsta medie de 55 de ani, peste cinci ani, pensionarea acestora va duce la o criză majoră a medicinei de familie. Asociațiile profesionale estimează că, din 2023-2024, unul din patru români va rămâne fără medic de familie.

Postări asemănătoare

Antoneta Ioniță, deputat PNL: ”PSD se opune modernizării României”

Reperul

Banii suplimentari dați de Guvern, topiți în salarii și subvenții

Reperul

Pucheanu: Dacă domnul deputat Rodeanu a ajuns să minimizeze statutul SEAP-ului, înseamnă că a ajuns total din întâmplare acolo unde a ajuns

Sorin Rugină