Reperul
Social

Apele Române: Hărţile de inundaţii de la Cuza Vodă sunt corecte

* Pot fi ridicate construcţii şi în zonele inundabile, spun specialiștii, însă doar dacă proprietarul ridică cota terenului deasupra zonei inundabile sau face subsol inundabil ori etaj locuibil *

Hărțile de risc la inundații pentru comuna Cuza Vodă din județul Galați sunt corecte, susține compania Apele Române, după ce primarul localității a afirmat că, nu ştie de ce, zone neinundabile din sat au fost declarate zone inundabile.

,,Cu scopul de a veni în ajutorul comunităţilor, conform Directivei europene 60/2007 a Comisiei Europene privind evaluarea şi managementul riscului la inundaţii au fost realizate hărţile de hazard şi risc la inundaţii, cu ajutorul lor identificându-se zonele cu grade diferite de risc. Hărţile de risc la inundaţii au fost realizate de o firmă specializată şi sunt componentă a proiectului european ,,Lucrări de reducerea riscului la inudaţii în bazinul Prut-Bârlad”. Au fost finalizate în anul 2013 şi apoi imediat distribuite către Consiliile Judeţene cu obligativitatea transmiterii acestora către toate UAT-urile. În anii 2013 şi 2016, localitatea Cuza Vodă din județul Galaţi a fost grav afectată de inundaţii, fiind avariate  347 de case şi anexe gospodăreşti şi distruse în totalitate 8 locuinţe prin propagarea viiturii de pe râul Suhu. Pentru realizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii s-au parcurs mai multe etape: transpunerea configuraţiei terenului în modele digitale şi generarea în format electronic, cu ajutorul unui software specializat a zonelor potenţial afectate de inundaţii etc. Acestea au trei scenarii de inundabilitate: debite maxime cu probabilitate de 10% adică inundaţii odată la zece ani, 1% adică odată la 100 de ani şi 0,1 %  adică odată la 1000 de ani.      Subliniem faptul că în ultimii ani nu a fost depusă nicio documentaţie la Biroul Avize şi Autorizaţii şi nu s-au solicitat puncte de vedere sau avizări de construcţii în localitatea Cuza Vodă. Conform ORDINULUI nr. 2/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind avizul de amplasament şi articolului 40 din Legea Apelor 107/1996 menţionăm că şi în zone inundabile se pot amplasa obiective economice şi/sociale numai în baza unui aviz de amplasament emis de A.N. “Apele Române” sau administraţiile bazinale”, se arată în comunicatul remis de Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Prut Bârlad.

Așadar, pot fi ridicate construcţii şi în zonele inundabile, însă doar cu luarea măsurilor de reducere a hazardului prin lucrări de terasamente pentru ridicarea cotei terenului deasupra zonei inundabile sau creșterea rezilienței prin măsuri constructive (case sau subsoluri inundabile, etaj locuibil, etc.).

Citește și:

O treime din comuna Cuza Vodă a devenit zonă inundabilă

Postări asemănătoare

Hora Unirii lângă frontieră

Maria Vlad Romaniţă

ArcelorMittal Galați angajează 100 de muncitori prin Școala de Ucenici

Reperul

Guvernul a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic

Reperul