Reperul
Eveniment

ASF nu poate limita tarifele RCA, deoarece s-ar încălca legislația europeană

Autoritatea de Supraveghere Financiară a explicat, printr-un comunicat de presă, că nu poate interveni în stabilirea tarifelor RCA, fiindca statul ar risca astfel intrarea în procedură de infringement.
Comunicatul ASF subliniază ideea că tarifele RCA sunt calculate de către societățile de asigurare și că acestea se bazează pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia, precum și pe alte cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA.
„Având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare – Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement”, se mai arată în comunicatul ASF.

Potrivit Directivei EC/138/2019, statul român ar putea risca amendarea la nivel european, în cazul în care încalcă prevederile legale: „Statele membre nu mențin și nu introduc notificarea prealabilă sau aprobarea majorărilor de tarife propuse, decât ca element al unui sistem general de control al prețurilor”.
Reamintim că prețul polițelor RCA a crescut mult anul trecut, principala cauză fiind intrarea în insolvență, în septembrie, a companiei City Insurance, liderul de piață de la acel moment în ceea ce privește asigurările RCA, cu o cotă de peste 45%.

Postări asemănătoare

ANPC verifică rechizitele, uniformele și ghiozdanele din magazine

Reperul

Porți deschise la Universitatea ”Dunărea de Jos”, de Ziua Armatei Române

Reperul

Baiatul abandonat în spital de mamă a ajuns la un asistent maternal

Maria Vlad Romaniţă