* Pe 19 martie 1912, regele Carol I a promulgat prima lege modernă referitoare la paşapoarte: „Lege asupra paşapoartelor” *
Astăzi este Ziua Pașaportului Românesc. Instituită în 2006 printr-un ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, Ziua Paşaportului Românesc este marcată anual pe 19 martie deoarece în această zi, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte: „Lege asupra paşapoartelor”.
Documentul de călătorie românesc a fost însă menţionat, pentru prima dată, în 1830, în Regulamentul Organic în Principatele Române, Ţara Românească şi Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţele Dunării şi ale Imperiului Habsburgic. Prin legea din 1912, statul român introducea primele principii generale pentru paşapoarte şi pentru trecerea frontierei. Ulterior, au fost introduse paşapoartele diplomatice (în 1920), paşapoartele de serviciu (în 1941) şi paşapoartele colective.
România a introdus paşapoartele electronice din 31 decembrie 2008. În prezent, activitatea în acest domeniu este reglementată de Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare, una dintre cele mai importante prevederi fiind extinderea la 10 ani a termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic, pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, începând cu 20 iulie 2018.
Pentru depunerea cererilor în vederea eliberării pașaportului, cetățenii se programează online pe pagina de internet www.epasapoarte.ro. Totodată, pe aceeaşi platformă, la secțiunea Status pașaport, se poate verifica în timp real stadiul în care se află cererea depusă, pe parcursul procedurii de aprobare şi emitere a documentului de călătorie.