Reperul
Social

Astroclubul “Călin Popovici” din cadrul Observatorului Astronomic Galați selectat în Proiectul Internațional “Asteroid Search Campaign 2020”

Chiar dacă situația creată la nivel mondial de pandemia virală SARS COV 2 (noul coronavirus) nu mai permite activități educaționale cu publicul larg, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi specialiștii în astronomie sunt implicați în proiecte științifice internaționale, realizate de la distanță, în sistem online.

În perioada 14 aprilie – 12 mai 2020, International Astronomical Search Collaboration (IASC, aparținând de NASA) și Asociația „Astronomers Without Borders” (Astronomi fără frontiere) din SUA, au organizat un proiect internațional, intitulat Asteroid Search Campaign (un fel de “vânătoare” de asteroizi), în care au fost selectate 30 de echipe de astronomi din toată lumea, printre care și cea de la Observatorul Astronomic Galați. Echipa gălățeană a fost formată din cinci persoane: Ovidiu Tercu (Observatorul Astronomic Galați – coordonator), alături de patru membrii ai astroclubului “Calin Popovici”: Gabriel Neagu, Andrei-Marian Stoian, Dominic Zlat și Ana Lupoae. Astroclubul „Călin Popovici” este principalul program educațional al Compartimentului Planetariu/Observator astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Practic, fiecare echipă implicată în proiect a primit mai multe seturi de imagini realizate de telescopul Pan-STARRS 1 (situat pe vârful Haleakalā de pe insula Maui din Hawaii), pe care a trebuit să le analizeze cu atenție pentru a descoperi asteroizi. Astfel, după studiul asupra imaginilor primite, echipa din Galați a trimis mai multe rapoarte la International Astronomical Search Collaboration pentru validarea posibilelor descoperiri. Aceste rapoarte au conținut măsurători de poziție a mai multor obiecte cerești. Toate aceste poziții măsurate ale asteroizilor descoperiți de echipa gălățeană au fost realizate cu programul Astrometrica. Fiecare membru al echipei a primit un certificat de participare, dar și dreptul de a denumi corpurile cerești descoperite.

Până în acest moment, la Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, au fost observate peste 1.300 de obiecte (asteroizi şi comete)  şi peste 11.000 de poziţii (coordonate cereşti ecuatoriale), raportate internaţional către Minor Planet Center, din care 5.433 de poziţii raportate pentru asteroizi apropiaţi Pământului (Near-Earth Asteroids).

Postări asemănătoare

Bilanţul raidurilor la tarabele cu mărţişoare: Amenzi de circa 18.000 de lei şi mărfuri confiscate de peste 1.200 de lei

Maria Vlad Romaniţă

Ancheta epidemiologică la o școală din Brăila după ce doi elevi au fost depistati cu TBC

Reperul

Ore mai scurte în 17 școli gălățene în care elevii nu au căldură

Maria Vlad Romaniţă