Reperul
Eveniment Galati

Au distrus sute de monumente și cruci într-un cimitir din Galați

Situație revoltătoare în Cimitirul ”Sf. Lazăr” din Galați, unde peste 100 de morminte au fost vandalizate. Inițial, au fost observate câteva cruci distruse, dar când a fost verificat tot perimetrul, era vorba despre sute de monumente vandalizate.

”Este un eveniment regretabil.  Doi minori au pătruns în incinta cimitirului și au vandalizat, profanat aproximativ 130 de morminte, locuri de veci. Nu am anunțat încă proprietarii. Prin firma de pază cu care avem contract am reușit să îi prindem pe cei vinovați. Poliția a fost anunțată, s-a și deplasat la fața locului și i-a reținut, le-a luat declarații. Împreună cu  colegii mei am reușit să inventariem toate locurile de veci  care au fost vandalizate, lucrările funerare avariate și urmează să facem o notificare către toți concesionarii. Unii dintre ei au văzut în presă și s-au prezentat la noi la admnistrație. Îi vom notifica  pe toți pentru a putea urma căile legale în acest sens. Nu cred că noi, ca administrație ne putem constitui parte civilă, noi nu suntem proprietari, concesionarii sunt  proprietarii monumentelor funerare care au fost distruse. Probabil că ei trebuie să se constituie parte civilă pentru a putea recupera prejudiciul. Nu știm care este paguba, dar este destul de costisitoare. Sunt câteva chestiuni minore, gen cruce ruptă, iar aici este vorba despre câteva sute de lei reparația, dar sunt și lucrări distruse total, iar aici paguba este mult mai mare”, a precizat  Dragoș Magearu, directorul Administrației Domeniului Public Galați.

Polițiștii au început o ancheta în acest caz.  ”În urma sesizării, polițiștii au mers la fața locului,  unde au depistat doi minori de 13 și 15 ani. Aceștia sunt cercetați în  prezent pentru comiterea infracțiunii de profanare de morminte. Totodată, părinții celor doi, precum și agenții de pază ai cimitirului au fost sancționați contravențional”, a explicat cms. șef Gabriela Costin, purtător de cuvânt IPJ Galați.

Agenții de pază spun că tinerii consumaseră diverse substanțe.

”Erau doi tineri, erau drogați, am chemat intervenția și poliția. Colegul meu a auzit o trosnitură și când a venit era unul care trântea crucea jos. A sunat-o pe colega de la poartă și ea a anunțat poliția. Pe unul l-a prins după gard, pe unul în cimitir. Nu știu dacă au sărit gardul. Eu cred că au fost mai mulți, dar probabil au reușit să fugă, că ei erau subțirei și nu cred că au putut singuri să facă asta”, a povestit Marin Trifan, unul dintre paznicii din cimitir.

Paznicii au fost amendați cu 300 de lei, deoarece nu au verificat obiectivul, iar părinții celor doi au fost amendați cu 100 de lei pentru că nu și-au supravegheat copiii.

Postări asemănătoare

Premieră pentru astronomia din România: la Observatorul Astronomic din Galaţi a fost descoperită o stea variabilă

Reperul

Conferință de speologie la Grădina Botanică: “Pe urmele lui Emil Racoviță în cercetarea științifică a peșterilor”

Reperul

O ambarcațiune condusă de un bărbat băut era să lovească șalupa Poliției de Frontieră

Maria Vlad Romaniţă