Reperul
Cultural

Azi, vernisaj Monica Turcu la Muzeul de Artă Vizuală

* Expoziția de pictură și colaj semnată de artista gălățeană se află pe granița între introspecție și experiment, apreciază criticul Luiza Barcan *

Muzeul de Artă Vizuală Galați găzduiește astăzi, 16 ianuarie, de la ora 18:00, vernisajul expoziției de pictură și colaj semnată Monica Turcu.

Monica Turcu s-a născut pe 12 februarie 1976 în Galați și a absolvit Facultatea de Arte, specializarea Arte Plastice (Pictură) din cadrul Universității ,,Dunărea de Jos” din Galati, având și o licență în Arte Vizuale la Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, Universitatea de Arte ,,George Enescu” din Iași și un master în pictură la Universitatea Națională de Arte București, clasa profesorului Petru Lucaci. Participă la diverse expoziții de grup din țară și străinătate și colaborează cu Teatrul Dramatic ,,Fani Tardini” din Galați și Teatrul Independent Social Act Theatre Galați, realizând scenografia și costumele pentru patru spectacole.

Artista a obținut numeroase premii, între care: Premiul I la Concursul Național de Pictură realizată ad-hoc, Câmpina (2011), nominalizare la Bienala ,,Saloanele Moldovei”, Bacău (2012), Premiul I la Concursul Internațional de Pictură ,,La belleza salvera il mondo”, Verona, Italia (2012), Premiul ,,Nicolae Spirescu” pentru contribuții deosebite aduse la dezvoltarea și promovarea artelor plastice în orașul Galați, Premiile revistei ,,Dunărea de Jos”, C.C.D.J. Galați (2013), Premiul I la Concursul Internațional de Pictură ,,Laudato sii… voci e armonie del cosmo”, Verona, Italia (2013), finalist (secțiunea pictură) la cea de-a 16-a ediție a Concursului Internațional de Artă Contemporană, Celeste Prize, Asab One Milano, Italia (2014), Titlul de Excelență în profesie, Festivalul Internațional A.R.T.E. Iași (2018).

,,Există până la urmă în toate lucrările sale prezente aici, probabil și în altele, această, să-i spunem inocență, această privire separată de orice fel de granițe și prejudecăți și care ne creează și nouă impresia de spontaneitate și de sinceră trăire, pentru că sunt convinsă că Monica Turcu nu a pornit de la un demers artificial, ci de la unul care pornește din convingerile ei cele mai profunde. Aș vrea să închei doar spunând că am considerat că acest demers al ei, această primă expoziție personală se plasează undeva pe granița între introspecție, pentru că în fond asta și face artista, face introspecție în trecutul personal, în biografie chiar, și între experimentul pe care îl propune, alăturând în lucrările ei mai multe forme și modalități de expresie, unele clasice, unele care sunt extrem de actuale și de contemporane”,  declarat Luiza Barcan, critic de artă.

Postări asemănătoare

Galați | O nouă ediție a festivalului „Danube Folk Festival”

Reperul

Flori de mină | Expoziție inedită la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii

Reperul

Elitele Moldovei, invitate să propună soluții pentru scoaterea regiunii din impasul socio-economic în care se zbate de trei decenii

Reperul